HírekKék-hírek

Több rendszeres vevője is volt biofűvel kereskedő párosnak Marcaliban

A Marcali Járási Ügyészség kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat két fiatalemberrel szemben, akik tiltott anyagokkal kereskedtek Marcali és Mesztegnyő környékén.

A vádlottak 2016 áprilisától kezdtek új pszichoaktív anyagokat árulni lakókörnyezetükben. A Marcaliban élő I. rendű vádlott nagyobb tételben űzte az ipart, mivel 2 év alatt legalább 78 gramm úgynevezett biofüvet értékesített, melyből legkevesebb 260 ezer forint bevételre tett szert. Az I. rendű vádlottnak több visszatérő vevője is akadt, köztük a III. rendű vádlott, aki közel 200 alkalommal vásárolt tőle új pszichoaktív anyagot.

A II. rendű vádlott Marcaliban, illetve Mesztegnyő területén kereskedett biofűvel úgy, hogy legalább három rendszeres vevője volt, köztük a III. rendű vádlott, aki tőle is rendszeresen vásárolt.

Az I. és II. rendű vádlottra akkor figyeltek fel a rendőrök, amikor 2018 áprilisában zavartan viselkedtek a marcali posta épülete előtt. Az intézkedés során a rendőrök átvizsgálták a ruházatukat, melynek során előkerült egy olyan közel 20 gramm új pszichoakítv anyagot tartalmazó csomag, amit a vádlottak közösen, kereskedési célzattal rendeltek. A marcali nyomozók ezután még két olyan az I. rendű vádlottnak címzett csomagot foglaltak le, melyekben 70 gramm biofű volt megtalálható.

Ezután az I. és II. rendű vádlottakat őrizetbe vették, majd a bíróság – ügyészi indítványra – a letartóztatásukat is elrendelte.

Az ügyészség a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló I. és II. rendű vádlottakkal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt azzal, hogy beismerésük esetén a bíróság a szabadságvesztés tartamát 3 évben határozza meg, illetőleg indítványozta az új pszichoaktív anyagokkal keresett összegek elvonását is. Az ügyészség a büntetlen előéletű III. rendű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.