HírekSzines

A friss levegőn köszöntötték az Újévet

Ismét újévi kijózanító túrát szervezett a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület.

A második, így már hagyományos újévi túránkat az előző évben az eső miatt meghiúsult útvonalra terveztük. Az időjárás kegyes volt hozzánk, gyakran a Nap is előbukkant. A fagy hiányának ellenére a sarat is megúsztuk.

Közel negyven elszánt természetbarát gyűlt össze a Noszlopy iskola előtt Újév délutánján. 6 km gyaloglást terveztünk, a Tuskós megkerülésével. Most sikerült!

Remek hangulatban, valóban a tiszta levegőn felfrissülve vágott neki a már összeszokott társaság a szőlőhegyi kirándulásnak.

A „Vaskereszt” és a viharvert, műemlék Mária-szobor megtekintése után a Nagypince felé vettük az irányt.

A Nagypincétől egy rövid újévi köszöntő és a koccintás után a lassan újból veszélyessé váló „Sóhajok hídján” keresztül ereszkedtünk le a Nagy-hegyről. A Tuskós felé vettük az irányt.

A Bönge szakadékaira és vízmosásaira sokan rácsodálkoztak. Ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy Marcali környékén vannak olyan kevésbé ismert látnivalók, amelyek miatt érdemes bakancsot húzni. A Tuskós déli bejáratánál egy feszület (Teleki-kereszt, 1902.) jelzi a kereszteződés egykori jelentőségét. Az egyutcás hegyi település északi végéhez közel áll, elhanyagolt környezetben a Viganti-kereszt (1991).

A Tuskós elhagyott, gondozatlan házai, pincéi sokakban vegyes érzelmeket keltettek. Szerencsére azért maradt néhány gondozott birtok is! Valamikor ötven postaládába várták a leveleket az itt lakók. Olyan volt, mint egy önálló falu.

Gyönyörű, panorámás útvonalon keresztül ereszkedtünk vissza a Nagy-hegy lábához. A Szent János-árok partján szembesültünk azzal, hogy gondozás hiányában a természet rövid időn belül képes mindent visszavenni, ami egykor az övé volt. A Mária-szobor és a Vaskereszt mellett elhaladva érkeztünk vissza ismét a még mindig csendes városba. Arra a kérdésre, hogy ki járt már a Tuskósban, csak néhányan válaszoltak igennel. Még mindig tudtunk újat mutatni Marcalihoz közel…

Köszönet illeti a résztvevőket, hogy az ünnepek és a Szilveszter után a mi programunkat választották az otthoni pihenés helyett. Ez is pihenés volt, csak aktívan, jó társaságban…..

Békés, boldog és szeretetteljes újesztendőt kívánunk mindenkinek!

Írta: Szaka Zsolt

Köszönjük a képeket Szaka Zsoltnak és Kiss Kálmánnak.