HírekKözélet

Szombaton írják a központi érettségit a középiskolákba és gimnáziumokba jelentkező diákok

A megyeszékhelyen hét, adáskörzetünkben Siófokon, Fonyódon és Marcaliban írják szombaton a központi érettségit a középiskolákba és gimnáziumokba jelentkező diákok.

2019. január 19-én kezdődnek a középfokú iskolák felvételi eljárásának a központi írásbeli felvételi vizsgái

 A korábbi évek tanulságai alapján felhívják a figyelmet arra, hogy a felvételizők személyigazolványukat, diákigazolványukat vigyék magukkal, persze körző, vonalzó és a matematikához szükséges eszközök sem maradjanak otthon a felvételikor.

Az írásbeli vizsga országszerte 2019. január 19-én, délelőtt 10 órakor kezdődik – mindenhol ugyanazokat a tesztlapokat kapják meg a diákok. Az írásbeli felvételi vizsga elsődleges célja az eredményes középiskolai tanuláshoz szükséges alapvető készségek és képességek, kompetenciák felmérése, ezért egyik feladatlap sem hagyományos tantárgyi teszt.

 „Az írásbeli vizsga során a dolgozat megírásakor a rajzokat ceruzával, minden egyéb írásbeli munkát tintával kell elkészíteni. A magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez segédeszköz nem használható. A matematika feladatlapok kitöltéséhez rajzeszközökön (vonalzó, körző, szögmérő) kívül más segédeszköz (pl. zsebszámológép) nem használható”

A felvételi vizsgán részt vevő diákoknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon 45 perc alatt tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünet jár a felvételizőknek.