HírekKék-hírek

4,4 millióért tankolt, de sosem fizetett a marcali vállalkozó

Eredményes ügyészi fellebbezés nyomán ítélte el a Kaposvári Törvényszék azt a csalás alól elsőfokon felmentett 47 éves marcali férfit, aki annak ellenére, hogy a fuvarozással foglalkozó cége fizetésképtelenné vált, és tartozásait megfizetni nem tudta, tehergépjárműveivel továbbra is a sértett kft. benzinkútján tankolt, mellyel 4.4 millió forint kárt okozott.

Az elsőfokon eljáró Marcali Járásbíróság ítélete szerint a vádlott csalási szándéka nem volt bizonyítható, mivel nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott cégének ne lett volna reális lehetősége a tankolások ellenértékének kifizetésére.

A Marcali Járási Ügyészség által bejelentett és a Somogy Megyei Főügyészség által fenntartott ügyészi fellebbezés szerint azonban a vádlott vállalkozása kezdettől fogva veszteséges volt, és reálisan nem bizakodhatott abban sem, hogy működése nyereséget fog termelni, mivel a fuvarozási tevékenységet folyamatosan az önköltségi ár alatt végezte, a külső finanszírozási lehetőségei pedig kiapadtak.

A Kaposvári Törvényszék a másodfokú eljárásban élt az új büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel, mely szerint a felmentett vádlottat eltérő tényállás megállapításával bűnösnek lehet kimondani. Ennek azért van jelentősége, mert ilyen döntés meghozatalára a korábbi törvény alapján csak az eljárás jelentős elhúzódása árán – az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezésével és az eljárás megismétlésével – nyílt volna mód.

A Kaposvári Törvényszék – osztva az ügyészség álláspontját – bűnösnek mondta ki a vádlottat nagyobb kárt okozó üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, és ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.