HírekKultúra

A gombai Forgách család nyomában

Ismeretterjesztő előadás és koncert a Marcali Múzeumban

Február 26-án, a Múzeumi Tudományos Est rendezvénysorozat idei első programján, a Marcali Múzeum történész-muzeológusa, Huszár Mihály a Forgách grófi család tagjait bemutató tudományos ismeretterjesztő előadást tartott.

Az információkban gazdag helytörténeti és somogyi vonatkozású adatok, érdekességek mellett az előadó kiemelt hangsúlyt fektetett az egyes személyek Marcalira gyakorolt hatásaira. A lendületes, élvezetes prezentációjában történész kollégánk a nemrég szerzeményezett, Forgách családhoz kötődő tárgyakról is beszélt. Ezek között található gróf Forgách Béla zeneszerző, polihisztor – huszadik század elejéről származó – énekhangra és zongorára íródott dalos kottafüzete. Huszár Mihály ötletének és a Marcali Múzeum felkérésének eleget téve, Krishtop Pavel művésztanár és a Calypso Kórus szólóéneklést is vállaló tagjai, a füzetben szereplő nyolc dalt megtanulták, és az előadást követően bemutatták közönségünknek. A gombai születésű Gróf Forgách Béla lírai, rendkívül dallamos dalait Nagyné Réti Ildikó, dr. Láris Liliána, Máthé Zsolt Mihály, Stamler Edit, Gájer Tamás, Kelemen Gábor énekelte el. Zongorán közreműködött Krishtop Pavel.

E különleges estén Huszár Mihály történész és a dalosok is megérdemelten kaptak nagy-nagy tapsot, és számos gratulációt.

A Marcali Múzeum fent említett, újonnan szerzeményezett tárgyait Babina Csabáné gyűjteménykezelő kollégánk a Kulturális Korzó aulájában lévő tárlóban helyezte el, így megtekinthető látogatóink számára.

A rendezvényről felvételt készített a Tavi Tv munkatársa, a közeljövőben látható lesz a program a helyi televízióban is.

írta: Samuné Bogyó Hajnalka

fotók: Ilácsa József