HírekKözélet

Diákfórum lesz Marcaliban

Kedves Diákok!

Hányszor fordult elő veletek, hogy elmondtátok volna a véleményeteket valamiről az oktatás rendszerével kapcsolatban, azonban, minden, amit ezért kaptatok, legjobb esetben csak egy nyugalomra intés volt? Rendben van így? Mit gondoltok, hol a véleményetek a magyar oktatás rendszerében?

Kaposvárt és Siófokot követően a szervezők úgy döntöttek, Somogy megye települései közül ezúttal Marcali felé veszik az irányt, hogy összehívják a térség azon diákjait, akik el szeretnék mondani a véleményüket. A szervezők ugyanis úgy gondolják, az oktatási rendszer központjában a diákok állnak, a véleményük pedig kulcsfontosságú az őket érintő tényezők, változtatások tekintetében.

Mi fog zajlani a fórumon?

Minden érdeklődő szabadon, cenzúra nélkül mondhatja el véleményét az oktatás rendszerén belül bármiről – legyen szó általános, rendszerszintű dolgokról pl. órarend, tantárgyak tartalma, vagy konkrétabb, személyesebb problémákról pl. konfliktusok osztálytársakkal, tanárokkal. A szabály mindössze annyi, hogy hagyjunk időt mindenkinek a beszédre (a hozzászólások időkeretét a moderátor ismertetni fogja), valamint kerüljük a személyeskedést, trágárságot.

A szervezők témát is javasolnak a fórumhoz, amely mentén el lehet indulni, ettől azonban tetszés szerint el lehet térni:
– Órarend, tananyag: Tényleg megterhelő? Korszerű tananyagot oktatnak? Mi az oktatás célja egyáltalán? A gyakorlatias tudás és/vagy az általános műveltség a fontos?
– Érdekképviselet: Jól működnek a diákönkormányzatok és a diákparlamentek? Ismerjük ezek feladatát és működését egyáltalán?
– Nyelvoktatás: 2×2 hét ingyenes külföldi nyelvtanfolyamot szeretne szervezni a kormány a magyar diákoknak. Örülünk neki?
– Konfliktusok az iskolában: Ki a hunyó? A diák? A tanár? A szülő? Vagy a kérdés ennél összetettebb?

A napirend:
14:30-14:45 – Érkezés, helyfoglalás, ismerkedés
14:45-15:00 – Bevezető, szervezők és meghívott vendégek bemutatkozása, szavazás a moderátor személyéről (moderátorjelölt: Gömbös Patrik főszervező)
15:00-16:30 – Témablokk, véleménynyilvánítás
16:30-16:45 – Következmények – Mi legyen a diákfórum kifutása? Nyitott-e valaki a jövőben további véleményegyeztetésekre, egyéb aktivitásra? Küldjünk-e javaslatot Somogy megye, vagy akár az ország döntéshozóinak?
16:45-17:00 – Zárás

Meghívott vendégek:
Móring József Attila országgyűlési képviselő (visszajelzését várjuk)
Dr. Steinmetz Ádám országgyűlési képviselő
Ander Balázs országgyűlési képviselő, az oktatási bizottság alelnöke

Az esemény elsődleges célközönsége a diákság, de minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hajrá Somogy megye, hajrá diákok!