HírekKiemelt hírekKözélet

Elhunyt Baló György

71 éves korában elhunyt Baló György televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró, közölte a család az MTI-vel.

Baló György méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek.

Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon. Diplomájának megszerzése után az MTV Híradójánál kezdett el dolgozni előbb gyakornokként, majd szerkesztő-műsorvezetőként.

1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője, 1991-ig a Napzárta főszerkesztője, 1992-től pedig a Krétakör című műsor főszerkesztője volt.

1995-ben a magánszférába ment, 1997-ben az újonnan megalakítandó országos földi adású kereskedelmi televíziós frekvenciákra kiírt pályázaton induló Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. vezérigazgatója volt. 2000-ben tért vissza a Magyar Televízióhoz, ahol az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt.

2002-ben nevezték ki az MTV kulturális igazgatójává, de közben dolgozott A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztőjeként, majd Az Este és A Szólás Szabadsága című háttérműsorokban és a Kedd 21 című vitaműsorban is. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette.

Kétszer is versenybe szállt a köztévé elnöki posztjáért, és bár mindkét alkalommal megkapta a kuratóriumi elnökség támogatását, a civil kurátorokkal kiegészített testület egyszer sem választotta meg.

2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be. Utolsó politikai műsora Kassza címmel futott 2010 elején. Az MTV-től 2012. január 13-án távozott, mert már nem kapott feladatokat.

2013 szeptemberétől STORY4 hírműsorában, a HÍR24-ben kapott szerepet, majd 2015-től az RTL Klubnál a Magyarul Balóval című műsort vezette. Idén januárban jelentette be, hogy saját kérésére a műsort másnaptól szüneteltetik. A döntést azzal indokolta, hogy pihenésre és kezelésre van szüksége.