HírekKultúra

75 éve történt: Magyarország német megszállása – előadás az Iparosházban

2019. március 19-én, kedden este 18 órától Forgó Ferenc tartott előadást a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület székházában.

Az érdeklődőket Szaka Zsolt elnök köszöntötte, majd Huszti Gáborral, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnökével és Fábos-Landi Viviennel átadták „Marcali március idusán” fotópályázat, gyermek kategória harmadik helyezettjének: Kovács Viktor Luiginónak (Mikszáth, 1. o.) az emléklapot és ajándékot, aki a március 15-ki díjátadón nem tudott részt venni.

Ezután Szaka Zsolt köszönte meg az egyesület állandó előadójának az eddigi munkáját és adott át egy felajánlott emlékérmet, amelyet az első világháború befejezésének centenáriuma alkalmából vertek. A meglepett Forgó Ferenc megköszönte a figyelmességet, majd rátért a „75 éve történt” című előadássorozat legújabb programjára, amely ezúttal Magyarország német megszállását, illetve annak előzményeit vette górcső alá. Természetesen szó esett még a nemzetközi politika és a magyar diplomácia háború alatti erőfeszítéseiről, titkos tárgyalásairól, a német reakciókról, valamint a keleti front 1943-as és 1944-es katonai eseményeiről is. Elmondta, hogy a magyar béketapogatódzásokról hamar értesülést szereztek a németek és az olasz kapituláció után Hitler azonnal elrendelte Magyarország német megszállásának előkészületeit, amely végül a Margarethe I. tervben öltött testet. Összesen 4 irányból, 4 hadtest bevonásával a Tisza vonaláig szállták meg az ország területét a német csapatok. Horthy Miklós ugyanekkor a klessheimi tárgyaláson értesült Hitler szándékáról. Az előkészítő akciók „Trójai faló vállalkozás” néven futottak, így a főváros elfoglalása viszonylag gyorsan végbement, ellenállás alig volt. Három nappal később megalakult a németbarát Sztójay-kormány, majd megkezdődtek a zsidóellenes intézkedések, végül a vidéki zsidóság deportálása.

Az előadássorozat, az előzetes tervek szerint az ősszel tovább folytatódik a 75 évvel ezelőtti katona-politikai események ismertetésével.

Írta és fotók: Kiss Kálmán