HírekKultúra

Ételszentelés a plébániatemplomban

A régi szokásoknak megfelelően 2019. április 21-én 7 órakor kezdődött a húsvét reggeli ételszentelési szentmisea Marcali Plébániatemplomban.

Ez a szokás a bibliai időkre vezethető vissza, amikor a zsidókaz ünnepnek megfelelő ételeket, meghatározott sorrendben fogyasztottak. Ez a tradíció azonban napjainkra már átalakult a magyar ételek és ízvilágnak megfelelően.A húsvéti ételek megáldása régebben főleg vidéken volt szokásban, ahol a szépen feldíszített kosaraikban a hívek minden esztendőben elvitték a húsvéti reggelihez elkészített sonkát, tojást, tormát, kalácsot, és a bort is. Azonban ma már a városokban is kezd visszatérni ez a hagyomány és évről-évre mindig sokan hozzák el húsvéti ételeiket megszenteltetni.

Marcaliban a régi tradícióknak megfelelően Kiss Iván c. prépost esperes-plébános úr szentelte meg az ízlésesen összeállított kosarakban hozott különféle ételeket: elsősorban a sonkát, a tojást, kalácsot, tormát és a bort.

A szentmise végén Iván atya a templom bejáratánál személyesen kívánt mindenkinek áldott, boldog húsvéti ünnepeket, miközben Gelencsér Róbert világi elnök és Király Jenő templomatya a Marcali Katolikus Újság húsvéti számával örvendeztette meg a jelenlévőket.

Írta és fotók: Kiss Kálmán