HírekSzines

Keresztúrok jubileumi nemzetközi találkozója a Balaton-partján

„A nevünk és a szívünk összeköt!”

A Keresztúr Nevű Települések Szövetsége XX. jubileumi találkozójára kerül sor június 20–23-ig Balatonkeresztúron, melyen összesen 28 település vesz részt, beleértve a házigazda Balatonkeresztúrt és a német Hohenberg an der Eger testvértelepülést is. Az anyaországi 14 településről 487 fő, a határon túli 13 településről 390 fő, összesen tehát 878 fő érkezik a Balaton-parti községbe. A kulturális programokon túl az ünnepi megnyitón Székelykeresztúrral testvér települési szerződést is aláírnak. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kovács József, a házigazda település polgármestere, egyben a szövetség elnöke úgy fogalmazott, a „találkozók vonata” visszatért a kezdetekhez, hiszen a millennium évében, 2000-ben, itt kezdődött el a csodálatos történet. Amikor 1999-ben a bodrogi árvíz kapcsán Balatonkeresztúr segítséget nyújtott Bodrogkeresztúrnak, már az első pillanattól kezdve úgy érezték, számos hasonlóság van köztük, és felmerült a gondolata annak is, hogy a kört bővítve más Keresztúrokat is meg kellene ismerni. Az elhatározást tettek követték és mára már a húszadik találkozóra jönnek össze a Kárpát-medencei Keresztúr nevű települések. Az elmúlt évek alatt kapcsolatok épültek ki intézmények, egyesületek, civil szervezetek között. Erősödött a magyarságtudat és a hagyományok megőrzése, melyeket célként fogalmaztak meg a szövetség megalapításakor.

Az első vendégeket június 20-án fogadják, és a másnapi megnyitóra mindenki megérkezik, amely felvonulással veszi kezdetét a községházától a Szent István téri rendezvénysátorig. Közben Varga László megyéspüspök megáldja a frissen felújított Mindszenty teret és a jubileumi találkozó emlékművét. Az ünnepi megnyitón több közjogi méltóság is részt vesz, és ekkor kerül sor a Székelykeresztúr Város Önkormányzata és Balatonkeresztúr Község Önkormányzata közötti testvér települési együttműködési szerződés aláírására, valamint szövetségielismerések átadására.

A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, védnökök: Móring József Attila országgyűlési képviselő és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Az egyes települések civil szervezeteinek kulturális bemutatóján túl néptánc találkozót is tartanak, illetve ismert művészek is fellépnek, többek között Szabó Ádám harmonika virtuóz, az Ismerős Arcok zenekar, a Piramis együttes, lesz utcabál, tűzijáték és lézer show.

Forrás: Balatonkeresztúr Község Önkormányzata