Zivatarlánc söpört végig Somogy megyén

Somogy megyében is komoly károkat okozott szombaton éjszaka a Dunántúlon átvonuló, felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarlánc.

A viharos időjárás okozta károk elhárításán az éjszaka és a mai nap során folyamatosan dolgoztak a tűzoltók. Legtöbb feladata a kaposvári hivatásos és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltóinak akadt, de a megye más részein is gyakran kellett az elemi csapás következményeinek felszámolásához vonulniuk az egységeknek.

Vasárnap délutánig több mint hetven riasztás futott be a megyei Tevékenységirányítási Központba a viharkárok kapcsán. Leszakadt faágak, kidőlt fák nehezítették a közlekedést megyeszerte, több esetben épületet, kerítést, autókat rongáltak meg a letört faágak. Hét helyszínen alacsonyabban fekvő épületrészeket, mélygarázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadékvíz, amelyet szivattyúval távolítottak el a tűzoltók.

A megyeszékhelyen a Petőfi utcában egy tizenöt méteres fa dőlt a parkolóba, míg a Léva közben a garázssorra dőlt egy nagyméretű fa, egy bevásárlóközpont mélygarázsát pedig elöntötte a csapadékvíz. A Kontrássy utcában kidőlt fa zárta el az egyik mellékutat, a Kossuth Lajos utcában több fa is kidőlt, nehezítve ezzel a közlekedést.

Buzsákon kettétört akácfa rongálta meg egy lakóház teraszát és tetőszerkezetét, míg a heresznyei vasútállomás közelében két fa is a sínekre dőlt.

A zivatarlánc pusztítása következtében sorra érkeztek a segélyhívások a katasztrófavédelem ügyeletére. A műveletirányítás a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozta meg a beavatkozások sorrendjét. Többször előfordult, hogy a felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk.

Fotó: Barcs HTP, Marcali HTP