HírekKözélet

Idén is megáldották a járműveket Marcaliban

2019. július 28-án, vasárnap a 9 órás szentmisét követően – a korábbi évek hagyományai alapján – az idén is Kiss Iván c. prépost, esperes-plébános áldotta meg a járműveket és gépjárműveket a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom előtti Hősök terén.

Szent Kristófot hivatalosan július 25-én ünneplik ugyan a Katolikus Egyházban, ám a közlekedési eszközök megáldását mindig a következő vasárnapon tartják. Kristóf az utasok, vándorok, hajósok védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, a népies vallásosság egyik legnépszerűbb alakja. A Magyar Autóklub Szent Kristófról nevezte el azt a díjat, amelynek bronz, ezüst és arany fokozatával jutalmazza azokat, akik legtöbbet tettek a biztonságos közlekedésért. Éppen ezért az autósok és motorosok közül sokan maguknál tartják Szent Kristóf portréját. A legismertebb ábrázolása, amikor a kis Jézust viszi a vállán egy folyón át.

A reggeli szentmisén Iván atya a hívekkel együtt imádkozott az úton lévőkért, a gépjárművek vezetőiért, a közlekedési morál javulásáért és a szerencsés megérkezésért. A templomba jelképesen behoztak egy kerékpárt is, amit szintén megáldott a plébános, hogy a televízión keresztül az otthon lévők is láthassák a szertartást.

Az autókat és kerékpárokat ezután egyesével áldotta meg Iván atya, aki a tulajdonosaiknak balesetmentes közlekedést is kívánt.

Írta és fotók: Kiss Kálmán