HírekKözélet

Ne etessük a vízimadarakat!

Bajuk is lehet és félő, hogy télre is itt maradnak. Közegészségügyi következmények is lehetnek.

Nem tanácsos etetni a vízimadarakat, mert a beszórt silány minőségű táplálék hiánybetegségeket okozhat és a madarak pusztulását eredményezheti – figyelmeztetett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Orbán Zoltán közölte: a nyári időszakban a növényevő vízimadarak mintegy ötvenféle növényt fogyasztanak, ehhez képest a beszórt kenyérre rászokott egyedeknél hiánybetegségek, a fiókák esetében akár röpképtelenség is kialakulhat.

A pár hétig emberek által etetett vízimadarak elhagyják a téli túlélést szavatoló “vonulási viselkedést”, ami a hideg évszakban tömeges jégbe fagyásukat okozza – ismertette.

A szakemberek szerint a nyári szezonban csak hattyúból akár több száz példány gyűlik össze a mólók környékén, várva az eleséget. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tapasztalatai szerint az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tisztában azzal, hogy teljesen felesleges a vízimadarak etetése, különösen nyáron, amikor maguktól is bőven találnak maguknak eleséget. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ez ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat. A hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen “táplálék” diéta megbetegíti a madarakat és rontja a víz minőségét is. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt.

2017 januárjában egy kíséreltet végeztek. A kemény hideg miatt több legyengült hattyú odafagyott a jégpáncélra. A Madártani Egyesület munkatársai ezért átköltöztették őket a Hévízi-lefolyóba. Sajnos a szárnyasok pár nap után visszatértek a Balatonhoz. A szakértők szerint a hattyúknak télen melegebb területre kéne vonulniuk. Ideális esetben a horvátországi Dráva szakaszon, illetve a vajdasági Duna szakaszon telelnének.

A szakértő jelezte, hogy a vízimadarak etetésének kedvezőtlen közegészségügyi következményei is vannak. Megemlítette a patkányok elszaporodásának lehetőségét és azt, hogy ezek a madárfajok a madárinfluenza vírusának hordozói lehetnek.

A témáról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol megtalálható az az ingyenesen letölthető, kinyomtatható plakát is, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetéséről.