HírekKék-hírek

Veszélyes is lehet a szüreti időszak

Elkezdődött néhány hete a szőlőszedés az ültetvényeken. A különösen meleg nyárnak köszönhetően idén is korábban beköszöntött a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, amelynek jellemző veszélyforrása a mustgáz.

A  mustgáz nem más, mint a kipréselt szőlőlé alkoholos erjedése során felszabaduló szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, és mivel a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, ezért zárt helyiségekben, az oxigént kiszorítva, a föld közelében terül el. A szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben olyan mennyiségben szabadul fel (egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel), hogy könnyen veszélyessé válhat a helyiségben tartózkodókra. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okoz, ami kihat a központi idegrendszer működésére. A szédülés, a hányinger és az álmosság jelezheti ezt, amit követhet az eszméletvesztés, és akár a fulladás.

Hazánkban tavaly három ember halálát okozta a mustgáz, több helyen pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedettekre. Évről évre csaknem tucatszor riasztják miatta a tűzoltókat, és bár egyszerű a balesetek megelőzése, mégsem telik el szinte egyetlen esztendő sem tragédia nélkül. A riasztások jelentős részében sajnos már nem lehet segíteni, mert nagyon gyorsan bekövetkezik az eszméletvesztés és beáll a halál.

Nagyon fontos ilyenkor a borospincét üzemeltetők fokozott odafigyelése, hiszen a balesetek kellő óvatossággal és elővigyázatossággal megelőzhetők. Gondoskodni kell a pincék hatékony szellőztetéséről. A hordókat lehetőség szerint nagy térben kell elhelyezni, és nagyban növeli a biztonságot a megfelelő magasságba telepített szén-dioxid-érzékelő. A balesetek elkerülésére alkalmazható még a hagyományos gyertyás módszer is. Egy égő gyertyával a kezünkben menjünk le a pincébe. A gyertyát eresszük derékmagasság alá, hiszen a széndioxid a pincealjzat közelében található nagyobb koncentrációban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal hagyjuk el a helyiséget.

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segíthet, mivel anélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat. A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Fotó: Somogy MKI