EgyébHírekKiemelt hírekKözéletSzines

Bankkártyás és internetbanki változások.

Szeptember 14-e után a bolti bankkártyás vásárlásoknál előfordulhat, hogy akkor is PIN-kódot kér a terminál, ha 5000 forint alatt vásárolunk érintéses fizetéssel. A szabályozás szerint ugyanis 5 tranzakció után, vagy a korábbi vásárlásaink összesített, legfeljebb 150 eurós (kb 48 ezer forintos) összeghatár felett mindenképpen meg kell adni a PIN-kódot a kasszánál, ezeket a határértékeket a banki rendszerek folyamatosan nyomon követik majd. A számláló nullázódik, ha közben valahol mégis PIN-kód megadásával fizetünk. A szabályt annak érdekében vezetik be, hogy ha elveszítjük vagy ellopják a kártyánkat, akkor ne tudják korlátlanul használni azt az NFC-s funkcióján keresztül sem.

A PSD2-es szabályozás kinyitja a bankokat, szabályozott keretek között az engedéllyel rendelkező szolgáltatók hozzáférhetnek a banki adatainkhoz, és fizetési tranzakciókat is indíthatnak, persze csak akkor, ha az ügyfél erre engedélyt ad nekik. Kétféle új típusú engedélyt adnak ki a felügyeletek: AISP és PISP szereplők jelenhetnek meg a piacon. Az AISP szolgáltatók a számlainformációkat tudják bekérni az ügyfélről, ezzel olyan szolgáltatást indíthatnak, hogy az ügyfél akár több bankszámláját egy helyen tekintheti át, és nyomon követheti, hol és mennyit költött, milyen megtakarításai vannak, mennyi likvid vagy kevésbé likvid pénzeszköze van.

A PISP, azaz a fizetéskezdeményezési szolgáltatók mobilos vagy éppen online – a kártyatársaságokat az értékláncból kihagyó – pénzküldési megoldásokat fejleszthetnek. . PISP és AISP típusú szolgáltatások már eddig is léteztek, csakhogy nem szabályozottan működtek, hanem valahol a szürkezónában foglaltak helyet.

A PSD2 erős ügyfélhitelesítés (SCA) szabálya miatt az online kártyás fizetéseknél (illetve ahol korábban még nem alkalmazták, ott a netbanki belépéseknél is) tapasztalhatjuk majd a legnagyobb változásokat, ugyanis az erős ügyfélhitelesítés elvárás miatt kétfaktoros azonosítást alkalmaznak majd a bankok. A szóban forgó részletszabály teljesítése alól azonban egyelőre a magyar piacon haladékot kaptak a szereplők, és több más európai piacon is már meghozták a büntetések kiszabásának halasztásáról szóló döntést.

Ha már minden szereplő felkészült, jó eséllyel valamilyen mobilos megoldással fognak nekünk egy egyszer használatos kódot küldeni a bankok, például SMS-ben, mobilos értesítésben/mobilappon keresztül, amelyet be kell majd írnunk a kártyás fizetési oldalon a megfelelő cellába. Más megoldások is léteznek, például egy az ügyfél által ismert jelszót vagy kódot is alkalmazhatnak a pénzintézetek, a lényeg, hogy újabb biztonsági réteget kapnak ezek a fizetések.