HírekKék-hírek

Az idősek biztonságáért Marcaliban is

Folytatódott a Marcali Rendőrkapitányság prevenciós előadás-sorozata az idősek áldozattá válásának megelőzése érdekében.

A Marcali Rendőrkapitányság bűnmegelőzési- és áldozatvédelmi munkatársai 2019. október 28-án több figyelemfelhívó előadást is tartottak. Délelőtt a Marcali Szociális és Egészségügyi Szolgáltató Központ II. számú Idősek Klubjába látogattak el, majd délután Balatonkeresztúron, a művelődési házban tartottak bűnmegelőzési fórumot. A foglalkozások témája az áldozattá válás megelőzése volt, az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös csalásokkal kapcsolatban látták el tanácsokkal a megjelenteket.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!