HírekKultúra

Betlehemek a világ minden tájáról

A Marcali Múzeum a künzelsaui Würth Gyűjteménnyel együttműködve különleges, hazánkban eddig még soha nem látott időszaki kiállítással készült 2019 adventjére.

2018 őszén Stefan Neumann úr, testvérvárosunk polgármestere a Marcaliban tett látogatása során múzeumunkban felfigyelt a néprajzi gyűjteményünkben őrzött bábtáncoltató betlehemekre. A téma iránti érdeklődése nyomán vetette fel a két város közötti kiállítás-csere lehetőségét. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően jutottak el Marcaliba a “Betlehemek a világ minden tájáról. Nemzetközi betlehem-művészetitárlat a Marcali Múzeumban” című kiállítás műtárgyai. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozó, világszerte ismert betlehem készítési hagyományt közel 70 egyedi alkotás szemlélteti.

A Würth Gyűjteménybe 2002-ben került kollekciót Edwin és Wilma Buchholz magángyűjtőktől vásárolták meg, akik fiuk emlékére Ulfert Buchholz Gyűjteménynek nevezték azt el. A házaspár gyűjtőszenvedélyének indítéka az volt, hogy e téma világszerte létező sokféleségét a tárgyakkal reprezentálják. A földünk 130 országából származó 700 betlehem állandó kiállításban nem látható, de az abból készült válogatások már Európa számos országában a közönség elé kerültek. Ebben az összetételben Magyarországon először a Marcali Múzeumban tekinthető meg.

Ennek a különleges, a föld minden tájáról származó összeállításnak a darabjai kivitelezésükben, készítési technikájukban, alapanyagaikban is rendkívül sokfélék. Jól szemléltetik az adott kultúrkörhöz tartozó embercsoport hiedelemvilágát, művészetét és életmódját is. Az egyedi és szépen kiállított tárgyegyüttes mellé gazdag információ-tartalom társul. A tárlat ingyenesen megtekinthető 2020. február 28-ig Marcaliban a Kulturális Korzó nyitva tartási idejében.