Szakmai nap: a sikerek kulcsa

Komoly érdeklődés előzte meg a március 2-án megrendezett NEKA szakmai napot, hiszen több, mint nyolcvan jelentkező jelezte részvételi szándékát. A Nemzeti Kézilabda Akadémia által második alkalommal meghirdetett rendezvényen elsősorban az edzői munka kihívásai, az utánpótlás-világversenyek sikerei, és a világ élvonalába tartozó játékosok teljesítménye kerültek a középpontba.
„A jelentkezés lezárult, így kialakult a nyolcvan fős létszám, amely kiegészül a NEKA szakmai stábjával, így elmondhatjuk, hogy több mint százan vesznek részt az előadásokon. Ezúttal is érdekes témák szerepelnek a napirendek között. A regisztráció és a megnyitó után 10 órától prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora tart előadást az edzői munka kihívásairól, majd 11 órától Hajdu János vezetésével a NEKA női szakágának edzői elemzik több szempontból a világ egyik legjobb játékosa, Anna Viktorovna Vjahirjeva játékát.

Az ebédet követően 13 órától a 2019-es női ifjúsági Európa-bajnok magyar válogatott szövetségi edzője, ifj. Kiss Szilárd és szakmai stábjának tagjai beszélnek a siker részleteiről, végül 14 órától Kárpáti Krisztián, az ifjúsági világbajnokságon ötödik helyen végzett férfi válogatott szövetségi edzője értékeli munkatársaival a kiváló eredményig vezető utat és módszereket. A szakmai nap a 15 órakor kezdődő kerekasztal beszélgetéssel zárul, ennek során lehetőség nyílik az előadókkal való véleménycserére”– mondta el a szakmai nap legfontosabb ismérveit Dvorák Eduárd szervezési igazgató.

A világ legjobb kézilabdázóinak elemzése és feltérképezése bevett gyakorlat a NEKA edzői körében, korábban többek mellett Nicola Karbatic vagy Ivano Balic játékát vették górcső alá a szakemberek. Hajdu János, a NEKA sportszakmai vezetője szerint ez rendkívül fontos és jól felhasználható az oktatásban.

„A szakmai napon is ezt mutatjuk be, ezúttal Anna Viktorovna Vjahirjevára esett a választásunk, aki valóban a világ elitjébe tartozik. A huszonnégy éves orosz klasszis tizenegy válogatott, illetve a Rosztov Don színeiben játszott mérkőzését néztük végig, Berta Sándor videoelemző segítségével hatszázhatvan percnyi anyagot elemeztünk, vágtunk össze és készítettünk belőle statisztikát. Edzőkollégáim – Bohus Beáta, Siti Beáta és dr. Woth Péter – közreműködésével több szempontrendszert vizsgáltunk, például a védekezést, a cselezést, a gólpasszokat, a visszafutásokat, ezekből az idő rövidsége miatt minden elemet nem tudunk hosszan bemutatni, elsősorban a cselekre összpontosítunk majd.

Vjahirjeva remek modell, hiszen nem szokványos módon kézilabdázik, nagy repertoárja van, kitűnő példa arra, hogyan kell képezni az utánpótláskorú játékosokat, mi lehet a jövő, milyen irányba kell vinni az oktatást. A márciusi olimpiai selejtezőtornán Oroszország is a magyar válogatott ellenfele lesz, ebből a szempontból is sok hasznos információhoz juthatunk, esetleg segítséget nyújthatunk”– indokolta meg Hajdu János, miért lesz érdekes a tervezett előadásuk.

Anna Viktorovna Vjahirjeva  2019. májusában személyesen is járt a Nemzeti Kézilabda Akadémián, hiszen csapata, a Rosztov Don Balatonbogláron készült a Bajnokok Ligája négyes döntőre.