HírekSzines

Berki László filmvetítéssel egybekötött előadása az Iparos Házban

Március 5-én 17 órakor egy új előadássorozat első lépéseként Berki László tartott egy saját készítésű filmsorozat vetítésével egybekötött teltházas előadást a Dél-Amerikában tett utazásairól.

Elmondása szerint gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy a számtalan rejtély kontinensére többször is eljutott.

Mindig vitte magával a magyar zászlót „Fenékpuszta” felirattal. Miért is? Mert egy igazi magyar, aki az óceánokon túl is büszke volt magyarságára. A feliratra egyszerű a magyarázat. A fenékpusztai „400 éves vámház” üzemeltetője volt húsz éven keresztül.

Rövidfilmjeiben bemutatta a kontinens általa bejárt országait, azoknak a kulturális hagyományait, élővilágát és a természeti értékeit. Megismerhettük Brazília, Argentína, Bolívia, Peru, Chile, Uruguay, Paraguay és a Húsvét-szigetek kultúráját.

Számtalan olyan rejtély van Dél-Amerikában, amelyekre a mostani tudásunk szerint nincs magyarázat. Például a Titicaca-tó Napkapuját a világban akkor élt emberek kőből faragott fejei díszítik. A Tiahuanaco kultúra Kr. előtt 1500-tól virágzott, 600 éven keresztül. Mégis ismerték az európai, ázsiai és afrikai emberek arcát? Ez csak egy érdekesség a sok közül.

Láthattunk a globális felmelegedésre fittyet hányó gleccsert és moréna tavakat. Betekintést nyerhettünk a Riói Karnevál kulisszatitkaiba. Megtudtuk, hogy a tangó több mint egy tánc.

Befejezésül előadónk a rejtélyes helyekről képeket és térképeket adott körbe és a filmekben látott érdekességeket további apró részletekkel egészítette ki.

Köszönjük szépen! Egy új HAGYOMÁNY indításaként nagyszerű élményben volt részünk.

Írta: Szaka Zsolt

Fotók: Kiss Kálmán