Hírek

Országos veszélyhelyzetet hirdet a kormány

Gulyás Gergely az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére.

Ennek keretében beutazási tilalmat rendelnek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Ezekből az országokból csak magyar állampolgárok léphetnek be, ők is hatósági karanténba kerülnek. Vonatokat, buszokat és repülőket is leállítják. Ez ma éjféltől lép érvénybe.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, szintén éjféltől. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi oktatás csak távoktatással történhet.

Pillanatnyilag európai egészségügyi konszenzus van abban, hogy a gyermekeknél a megbetegedés nem elegendő. Jelen pillanatban az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak. Ez a lépés a teljes év ismétlését jelentené.

100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket megtiltják.

A mai vagy a holnapi napon megjelenik egy rendelet, miszerint a lejáró okiratok továbbra is érvényesek, azokat nem szükséges megújítani a vészhelyzet lejártáig.

Gulyás bejelentette azt is, hogy a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a külföldi nyelvtanfolyamokat pedig elhalasztják.

Ezek a döntések pillanatnyilag visszavonásig érvényesek. Az is egyértelmű a miniszter szerint, hogy a járvánnyal kapcsolatosan nem hetekről, hanem hónapokról beszélhetünk.

Úgy látják, hogy az európai diplomácia visszafogottan fog működni a koronavírus miatt, a köztisztviselők és az államtitkárok csak akkor mehetnek külföldre, ha ezt a miniszterek engedélyezik.

A kormány rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet rendelt el.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 11., szerda