HírekKiemelt hírek

Koronavírus: összeszedtük a legfontosabbakat

Elrendelték az iskolák bezárását!

Hétfőtől digitális oktatás lesz. A hírt Orbán Viktor jelentette be élő adásban péntek este.

Egy nehéz nap végén // At the end of a hard day

Egy nehéz nap végén // At the end of a hard day

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 13., péntek

Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

Felfüggesztette versenyeit az MKSZ

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége 2020. március 14-én 0:00 órai hatállyal a COVID-19 koronavírus megjelenésének és terjedésének megelőzése érdekében, a Magyar Kormány 40/2020. (III. 11.) számú Kormányrendeletére is figyelemmel – további intézkedésig – valamennyi, a Magyar Kézilabda Szövetség és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztette.

A Hársfa Patika közlemény:

Kedves Betegeink/Vásárlóink!

 A koronavírus elleni közös védekezéshez a segítségüket szeretnénk kérni.

A következő napokban a megszokottnál nagyobb forgalom várható a Napsugár és Hársfa Patikában, ezért elővigyázatosságból az alábbiakat kérnénk:

– ❗️Hagyjunk 1 méter távolságot ( 2 lépés) egymás között! Mindannyian törekszünk az Önök lehető leggyorsabb ellátására! Ha egymás sarkában állunk, az kizárólag a vírusok terjedésének kedvez.

– ❗️Köhögés, tüsszentés esetén tegyünk a szánk elé zsebkendőt vagy a karunkat! Ne köhögjünk a levegőbe és a tenyerünkbe, ugyanis a vírus levegőben és felületen is képes terjedni (pénz, recept).

– ❗️Amennyiben megoldható, válasszunk egy kevésbé zsúfolt időpontot a gyógyszerek kiváltásához (12:00-15:00 óra között, illetve 18:00-19:00 óra között).

Önmagunk és családunk védelme érdekében a legtöbbet úgy tehetjük, ha fokozott óvatossággal odafigyelünk egymásra.

Ajándék netet ad a Telekom a koronavírus-járvány miatt

A plusz mobilnet magától aktiválódik hétfőig.

A Telekom is reagált a koronavírus miatt kialakult helyzetre. A vállalat bejelentette: hétfőtől minden mobil ügyfele számára külön díjazás nélkül 10 gigabájt extra adatmennyiséget biztosít.

Ráadásul a lakossági és kisvállalati ügyfelek a Telekom alkalmazásban még további 5 gigabájt adatot pótlólag aktiválhatnak.

A Telekom közölte, minden mobil ügyfelének, beleértve a lakossági előfizetőket és a feltöltőkártyás ügyfeleket, valamint a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország üzleti és kormányzati ügyfeleit, továbbá a Mol mobil és Blue mobil ügyfelek számára is 10 GB-os mobil adatforgalmi egyenleget biztosít díjmentesen.

A felhasználóknak nincs külön teendőjük, az extra adategyenleget március 16. 0:00 óráig aktiválja a Telekom. Az egyszeri extra 10 GB-os egyenleg belföldön és az EU-n belül használható fel április 30-ig.

Ingyen elérhetővé teszi minden tankönyvét az interneten a Mozaik Kiadó

Ingyenesen lehet regisztrálni a kiadó honlapjára, ahol digitális formában lehet olvasni a tankönyveket.

Hétfőtől a tanulók nem mehetnek iskolába, a tanároknak pedig folytatni kell a tanítást digitális eszközökkel.

A Mozaik Kiadó már jóval a döntés előtt, csütörtökön azt közölte Facebook-oldalán, hogy

digitális formában, ingyenesen elérhetővé teszi az interneten minden közismereti tankönyvét.

“A könyvek a mozaweb.hu honlapon érhetők el a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára. A regisztráció ingyenes.

A könyvek IDE KATTINTVA érhetők el. A kiadványok a könyvborítók melletti “demó” gombbal nyithatók meg” – írták.

Az E-ON közlemény:

Tájékoztatás a koronavírus járvány miatt az ügyfeleink és munkatársaink biztonsága érdekében meghozott intézkedésekről:

Annak érdekében, hogy megóvjuk munkatársaink, ügyfeleink, partnereink és hozzátartozóik egészségét, arra kérjük mostantól ügyfeleinket, hogy ügyeiket lehetőség szerint ne személyesen, hanem az Online ügyfélszolgálatunkon intézzék. Kérjük, lépjenek be, illetve ha még nem tették, akkor regisztráljanak a www.eon.hu/ugyintezes oldalunkon.

Online ügyfélszolgálatunkon az alábbi ügyek teljes körűen intézhetők:

• mérőállás diktálás
• számla és egyenleg megtekintés
• számla befizetés
• e-számlára váltás
• értesítés tervezett üzemszünetekről

Minden más ügyben kérjük, hogy telefonos ügyfélszolgálatunkat keressék. Ennek elérhetőségét az alábbi oldalon találják: https://www.eon.hu/hu/lakossagi/elerhetosegek.html

További intézkedésünk, hogy ügyfeleink és munkatársaink egészségének megóvása érdekében az ügyfélszolgálati irodáinkban mostantól egy időben csak korlátozott számú ügyfelet fogadunk, hogy egymástól biztonságos távolságban állva tudjanak tartózkodni.

Óvintézkedéseink célja, hogy ügyfeleink zavartalan kiszolgálása mellett biztosítsuk vállalatunk és szolgáltatásaink zavartalan működését. Ügyfeleink együttműködését és a megértést nagyon köszönjük!

Alkohol és hypo – Ezek a fertőtlenítőszerek hatásosak a koronavírus ellen

A felületek 70 százalékos alkohollal vagy hypo-val való tisztítása pár percen belül elpusztítja a koronavírust, derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tájékoztatásából – olvasható a PharmaOnline oldalán.

Az új koronavírus, SARS-CoV-2 még számos szempontból szürke foltokat rejt a kutatók előtt. Azonban az ismert, hogy melyek azok a fertőtlenítő- és tisztítószerek, amik az élettelen felületeken található koronavírusokat elpusztítják.

Az új koronavírus, SARS-CoV-2 még számos szempontból szürke foltokat rejt a kutatók előtt. Azonban az ismert, hogy melyek azok a fertőtlenítő- és tisztítószerek, amik az élettelen felületeken található koronavírusokat elpusztítják.

A leghatásosabb felületfertőtlenítőszer az alkohol
A kísérletek arra mutatnak rá, hogy a 70 százalékos etanol, csakúgy, mint a 0,05-0,1 százalékos nátrium-hipoklorit (NaClO, hypo) néhány percen (1-5) belül elpusztítja a különböző felületeken magtapadt vírusokat.  A 0,1 százalékos hypo-oldat a kereskedelemben szabadon kapható háztartási hypo (általában 5 százalékos nátrium-hipoklorit oldat) 50-szeres hígításának felel meg.

A 62-71 százalékban etanolt tartalmazó szerek, a 0,5 százalékos hidrogén-peroxid, illetve a 0,1 %-os hypo-oldat már 1 perc alatt is jelentősen csökkentik a vírusok számát. Ilyen módon szuszpenziós rendszereknél négy nagyságrenddel, míg kontaminált felületeknél 2-4 nagyságrenddel redukálható a kórokozók száma 1 percen belül.

Egyéb biocid hatóanyagoknál ekkora mértékű hatás nem tapasztalható. A 0,05-0,2 százalékos benzalkónium-klorid és a 0,02 százalékos klórhexidin oldatok hatásossága egyaránt alulmarad az alkoholéval, a hidrogén-peroxidéval és a hypo-éval szemben.