HírekKék-hírek

Egyre több a szabadtéri tűz

A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot, ami megfelelő körültekintés vagy felügyelet hiányában sokszor továbbterjed akár a szomszédos ingatlanokra is.

A héten már több, mint harminc alkalommal kellett a somogyi tűzoltóknak szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk. Az egységek vonultak többek között Gadányra és Babócsára ahol körbálák égtek, Kaposváron a száraz fű, Szőlősgyörök térségében a gaz és aljnövényzet kapott lángra, Enyingen pedig kétszáz négyzetméteren égett az összehordott hulladék.

Hétfőn 2500 négyzetméteres területen égett a száraz aljnövényzet Somogysámsonban. A tűz lakóházakat veszélyeztetett. A marcali hivatásos tűzoltók oltották el a tüzet.

Kedd délután Balatonszabadiban a Sió partoldala égett százötven négyzetméteren. A siófoki hivatásos tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat. Nem sokkal később Látrány térségében égett az aljnövényzet háromszáz négyzetméteres területen, ahol a balatonboglári önkormányzati és látrányi önkéntes tűzoltók avatkoztak be.

Szerda este szintén Látrány térségében égett az aljnövényzet kétezer négyzetméteren. A balatonboglári önkormányzati és a látrányi önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.

Csütörtök délután Nemeskisfaludon kerti zöldhulladékot égettek.  A feltámadó szél következtében a tűz továbbterjedt és fél hektáron leégett az aljnövényzet. A tűzben megégett hat kerítésoszlop és a lángok veszélyeztettek egy melléképületet is. A marcali hivatásos és böhönyei önkormányzati tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval vonultak a helyszínre. A tüzet közel egy óra alatt sikerült teljesen eloltani.

A szabadtéri tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, ám az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival, megelőző intézkedésekkel.

A tűz soha nem hagyható őrizetlenül, mindig legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag és az oltáshoz szükséges kéziszerszámok. Feltámadó szél esetén azonnal oltsuk el a tüzet.

Belterületen és zártkerti ingatlanokon csak ott és akkor szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes megyei katasztrófavédelem igazgatóságnál írásban jelezni.

A szabadtéri tűzgyújtás részletes szabályairól ide kattintva tájékozódhat.

Fotó: Somogy MKI