HírekSzines

Havazás, hófúvás jön

A hét első napjaiban síkvidékre is megérkezik a havazás. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze.

Szombaton téli hideg zúdult az országra északról. A hideg hatására az esőt északi hegységeinkben havazás váltotta fel, kifehéredtek a magasabb hegycsúcsok. A következő napokban viszont nem csak a hegycsúcsokat boríthatja majd be a hó, síkvidéken is havazásra kell számítani.

Mikor és hol havazhat?

Hétfőn egy magassági hidegörvény hatására többfelé készülhetünk havazásra, helyenként havas esőre az ország keleti és déli területein. Kezdetben keleten, délkeleten, majd napközben a déli, délnyugati tájakon hullhat a hó. Az erős, viharos északi, északkeleti szél a havazással társulva több helyen okozhat hófúvást.

A havazás kedden is folytatódhat (főleg) a déli, délnyugati tájakon, szerdán pedig az ország más területein (elsősorban a Dunántúlon) is hullhat a hó. Kelet felől azonban ekkor már egyre több helyen kezd havas esőbe, esőbe átváltani a csapadék. Az északkeleti szél ezeken a napokon is sokfelé erős, helyenként viharos lesz, így újabb hófúvásokra is készülni lehet.

Mennyi hó hullhat?

A jelenlegi számítások szerint legtöbb hó délen, délnyugaton hullhat le. Szerda estig Baranya megyében és környékén akár 10 centinél is több hó gyűlhet össze.

forrás: időkép.hu