HírekSzines

Az OTP és a K&H is átállt a 15 ezer forintos limitre

Mindkét bank termináljait átállították, így már csak 15 ezer forint elérésekor kérnek PIN-kódot a vásárlóktól.

Az OTP és a K&H szinte teljes hálózatában felemelték 5 ezerről 15 ezer forintra a PIN-kód nélküli kártyás vásárlások értékhatárát.

A Magyar Nemzeti Bank két héttel ezelőtt szólította fel a pénzintézeteket és a kártyatársaságokat, hogy emeljék az limitet, majd a kormány bejelentette, hogy a koronavírus elleni küzdelem részeként megnöveli az érintésmentes, köznyelvi nevén paypassos fizetések értékhatárát.

Az MNB szerint így a vásárlások közel 90 százaléka anélkül zajlik majd, hogy a vásárlónak meg kellene érintenie a terminált.

A bankok folyamatosan állnak át az új rendszerre, van ahol már a határidő előtt sem kell használni a kódot.

Az OTP Bank azt közölte, hogy náluk már lehet PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.

A K&H Bank termináljai is megkapták a felszólítást a központi rendszertől a szükséges paraméterek letöltésére, ami a használatban lévő termináloknál néhány órán belül érvényesül. A változtatás eddig a rendszer 70 százalékán történt meg, vagyis a terminálok többsége már csak 15 ezer forint elérésekor kér PIN-kódot a vásárlóktól. A maradék 30 százalék többsége éppen aktuálisan nem használt eszköz, de amint használni kezdik őket a kereskedők, azokon is megtörténik az átállás.

A Takarékbank szerdán jelezte: folyamatosan állítják át a bank által működtetett, kártyás fizetésnél használt POS-terminálok limitjét, hogy már az április 15-i határidő előtt is lehessen PIN-kód megadása nélkül érintéssel vásárolni 15 ezer forintos egyszeri tételig.