HírekKultúra

A fúvószenészeket még a koronavírus sem állíthatja meg!

Újra koncertezik a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar 

A megszokottnál is nagyobb várakozás övezte az idén hatodik alkalommal megszervezett Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekart, amely július 27-étől próbál a marcali Hidas Frigyes Zeneiskolában. Az egyhetes próbafolyamat zárásaként Balatonmáriafürdőn, Kaposváron és Marcaliban adnak koncertet. 

A vírusjárvány idején online együttesek alakultak, karanténvideók születtek, sőt – ahogy arról a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar (DDRF) muzsikusai beszámoltak – olyan zenekarok is akadtak, akik a képernyő előtti élő próbát is megpróbálták összehozni. A világhálón tanúi lehettünk, ahogy a zenészek mindent megtesznek a közös zenélés lehetőségéért, az újabb és újabb zenei élményért. A bezártságban talán még fontosabbá vált, hogy se ők, se a közönségük ne maradjon zene nélkül. Nem volt ez másképp a fúvószenekarok esetében sem: ők is próbáltak a kényszerszünetben összetartani és a karantén alatti időt közösen átvészelni. 

Nem csoda hát, ha az idén hatodik alkalommal megszervezett Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekart a megszokottnál is nagyobb várakozás övezte. 

„Az idei DDRF-tábort abban a tudatban álltunk neki szervezni tavasszal, hogy nagy eséllyel nem tud majd megvalósulni. De ha mégis, akkor annál fontosabb szerepe lesz a DDRF és a benne játszó zenészek életében” – mondta el Tóth Bence karmester, a DDRF egyik alapítója. „A vezetőség ezért folyamatosan figyelte a legfrissebb rendeleteket, egyeztetéseket tartott, a táborozók egészségmegőrzése érdekében saját szabályzatot dolgozott ki, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket teremthessük meg a velünk zenélőknek. Az utolsó pillanatig vártunk a hivatalos döntéssel, hogy megszervezhetjük-e idén a tábort, de úgy tűnik, most már semmi sem állhat az utunkba.” 

A 2020-as fúvószenekari táborba 59-en jelentkeztek a zeneiskolástól a felnőtt amatőrig vegyesen, hatan közülük diplomás zenetanárként erősítik a csapatot. Akadnak köztük olyanok is, akik számára március óta ez az első alkalom, hogy együtt játszhatnak másokkal. Az egyhetes próbafolyamatot szokás szerint három koncerttel zárják, hiszen mit sem érne a közös felkészülés, ha aztán nem tudnák megosztani a közönséggel azt az örömöt, amit az együtt játszásban átélnek. 

Az idei műsor összeállításában az igényes szórakoztató zene kapta a főszerepet. A program azért is különbözik az eddigiektől, mert sokáig nem volt biztos, hogy felléphetnek-e zárt koncertteremben vagy csak szabadtéren, ezért olyan műsort állítottak össze, ami szabadtéren is jól megszólal. Másrészt az idei repertoár hangulata kiválóan tükrözi azt az örömöt és boldogságot, amit az együtt játszás közben éreznek. 

A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar koncertjeire minden érdeklődőt szeretettel várnak! 

2020. július 31. 18:00 Balatonmáriafürdő Központi Strand 

2020. augusztus 1. 18:00 Kaposvár, Szivárvány Kultúrpalota 

2020. augusztus 2. 11:00 Marcali Künzelsau tér 

További információk az együttes FB-oldalán:

www.facebook.com/deldunantuliregiozenekar 

 A zenekarról 

Tóth Bence, Svájcban élő karmester – nemzeti és nemzetközi fúvószenekari versenyek rendszeres résztvevője –, és Tóth Ada Eszter, a Dombóvári Alapfokú Művészeti Iskola vezetője a DDRF megalapításával kivételesen magas szintű zenélésre teremtett lehetőséget. Az együttest az ötletgazdák hat évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre, hogy a fúvószenét kedvelő, fúvós és ütős hangszereken játszó fiatalokat összefogják, és olyan válogatott együttest hozzanak létre, amely a világ bármely pontján megállja helyét. Ehhez szakmailag és szervezetileg is a nyugati trendeket követték.  

Amatőr és profi muzsikusok közös munkája nyomán indult el az első fúvószenei tábor a Balaton déli partján. A Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar (DDRF) nevű kezdeményezés önerőből, 36 emberrel kezdődött – és egyből folytatásért kiáltott. A nem mindennapi színvonalú közös munka lehetősége és az együtt játszás öröme egyre több profi és amatőr zenészt vonzott a nyári táborba. 2016-ban már több mint ötvenen ültek a próbateremben és koncerteken, 2017-ben pedig útjára indult egy második, a 10–14 éves korosztálynak szóló program is, a DDRF Gyermek–Ifjúsági Fúvószenekar. 2019 nyarán, az ötödik alkalmat záró koncerteken kereken száz gyerek és fiatal állhatott színpadra. 2019 decemberében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel – első alkalommal rendezett téli tábort is a zenekar. 

Az együttes mára egyre szélesebb közönséget vonz, 2019 nyarán, az ötödik tábor zárásaként teltházas koncertet adott a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, ahol meghatottan fogadta az állva ünneplő közönség vastapsát.