Viharkárok és állatmentés

Még hétfőn is munkát adott a megye tűzoltóegységeinek a hétvégi áradások. Somogy megyében hétfőn tizenhét alkalommal kellett viharkárok miatt beavatkozniuk a tűzoltóknak. Rinyaújnép településen háromszáz birkát mentettek ki egy áradás miatt elzárt helyről.
Hétfő délelőtt Berzence külterületén egy facsemetést veszélyeztetett a belvíz. A berzencei önkéntes tűzoltók három szivattyúval távolították el a vizet az érintett területről.

Böhönyén, a Szőlőhegyen felgyülemlett víz megindult a Táncsics utca felé hétfőn. Az utcába sodródó víz két ingatlant veszélyeztetett. A helyi önkormányzati tűzoltók az önkormányzat munkatársaival közösen homokzsákokat raktak le és védték meg az ingatlanokat.

Barcson egy helyi óvoda udvarán, a hétvégi viharban egy fa ága több helyen letört. A letört ágak veszélyeztették az intézmény területén tartózkodók testi épségét. A barcsi hivatásos tűzoltók motorfűrésszel rövid időn belül eltávolították a veszélyes faágakat.

Az áradások következtében körülbelül 300 birkát körbezárt a víz a Rinya patak és a Malomárok közötti területen. Az állatok egy magaslati ponton találtak menedéket. A nagyatádi hivatásos tűzoltók a vízügy szakembereivel és a juhpásztorral egyeztetve hajtották végre az állatok mentését. A kis bárányokat mentőcsónakkal szállították biztonságos helyre, a vezérállatot pedig mentőkötéllel megkötve a legelő irányába úsztatták a partra. A többi jószág is úszva követte a vezérállatot, így az összes juh megmenekült.

Fotó: Barcs HTP