HírekSzines

Folytatódtak a 9. osztályos tanulóink tanulmányútjai

2020. szeptember 23-án a 9/B osztály tanulói gyakorlati képzésük során betekintést kaptak a kertészet, valamint az erdészet műhelytitkaiba. Nem feledve az ezen ágazatokban alkalmazott élenjáró technika és technológia bemutatását sem.

Tanulóink a tanulmányút során megismerték Barabits András tulajdonos szakvezetésével díszfaiskolájának termesztéstechnológiáját, a dísznövénytermesztés legfontosabb szakmai titkait. Ezúton is köszönjük, hogy Barabits úr e tanulmányúti lehetőséggel hathatósan elősegítette kertészeti oktatásunk gyakorlatorientáltságának erősítését.

A díszfaiskola megtekintése után a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének szakemberei tartottak – terepi bejárással egybekötött – szakmai bemutatót a Külső-Somogyi Dombvidéken folyó erdőgazdálkodásról, az ottani éghajlati, talajtani adottságokból következő gazdálkodási nehézségeket is érzékeltetve. Bunevácz Győző, az erdészet ágazatvezetője bemutatta az erdészet területén található „Vaskereszti erdőrezervátum”-ot is mely a 72 magyarországi erdőrezervátum közül a 32-es lajstromszámú, és különleges klíma és talajadottságai miatt kialakult természetes nővénytakarója szinte egyedülálló. A benne zajló háborítatlan természeti folyamatok jól mutatják a klímaváltozás vegetációra gyakorolt hatását. Nyilván a 32 hektár nagyságú magterületnek csak a külső széléről volt lehetőségünk megfigyelésekre, mivel a háborítatlanság előfeltétele a természeti folyamatok zavartalanságának.

A SEFAG Zrt. Aliréti vadászházának személyzete készítette azt a laktató, finom ebédet, mely az ezt követő utolsó programponthoz biztosította az energiát, ugyanis hazafelé még meglátogattuk Balatonkeresztúron a Keresztúri Kertészet Kft-t. A szakvezetéssel egybekötött bejáráson megcsodálhattuk az a színpompás kínálatot, melyet az alkalmazott kertészek és az őket segítő csúcsminőségű kertészeti technika teremtett meg.

Tanulmányútunkat most is az „Ember az Erdőért Alapítvány pénzügyi támogatásával tudtuk megvalósítani. Köszönjük!