HírekKék-hírek

Hurokkal ejtette el az őzet az orvvadász

A Marcali Járási Ügyészség orvvadászat és lopás miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 66 éves férfit, akit tiltott vadászati eszközzel ejtett el egy őzbakot Marcali környékén.

Az orvvadászat miatt már korábban is elítélt vádlott 2020 augusztusában otthonában fém bovdenből kb. 1,5 méter hosszúságú hurkot készített, majd azt a helyi vadásztársaság egyik általa jól ismert, vadak által gyakran látogatott területén egy fára rögzítette. A hurok a vadászatról szóló törvény alapján tiltott vadászati eszköznek minősül.

A férfi három nap múlva visszament ellenőrizni a hurkot, amelyben ekkor egy 600.000 Ft vadgazdálkodási értékű, nyakánál a hurokba szorult, és fulladás következében elpusztult őzbakot talált. A vádlott ezután hazaszállította az állatot, feldolgozta, majd húsát a hűtőládába rakta, de annak egy részéből a családja is fogyasztott.

A marcali rendőrök azonban tudomást szereztek az esetről, és kutatást tartottak a vádlott lakóházában, ahol megtalálták a húst, és az állat elejtéséhez használt hurkot is.

A Marcali Járásbíróság a 2020. szeptember 22-én megtartott tárgyaláson az ügyészi váddal egyezően mondta ki bűnösnek a vádlottat, akivel szemben 30 nap elzárást szabott ki. Az ítélet a védelem fellebbezése miatt nem emelkedett jogerőre.