HírekKultúra

Megemlékezés és Fáklyás felvonulás

Nemzeti ünnepünk előestéjén négy civil szervezet összefogásával megemlékezést tartottunk az Iparos Háznál.

A Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület tagjai meleg teával és pogácsákkal várták a vendégeket, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Marcali Csoportja és a Plébánia jóvoltából a fáklyák és a zászlók kerültek a helyszínre. A Somogyi Napfény Nyugdíjas Egyesület tagjai a megalakulásuk óta az első rendezvényükön köszönthették egymást. A Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület biztosította a helyszínt és az infrastruktúrát.

Szaka Zsolt köszöntője után Kozma Krisztián szívhez szóló előadásában hallhattuk Márai Sándor remekművét, a “Mennyből az angyal”-t. Huszti Gábor ünnepi beszédében kitért az 56-os események előzményeire, és azok későbbi következményeire is. Soha többé nem fordulhat elő, hogy magyarok gyilkolnak magyarokat!

A koszorúk elhelyezése után mécseseket gyújtottunk az áldozatok emlékére.

A megemlékezés után a hősök tiszteletére fáklyákkal vonultunk a Hősök terén álló “Vitorlabontás” című emlékműhöz. Szórádi Zsigmond szobrászművész alkotásánál, a fáklyák fényében mécseseket gyújtottunk Marcali áldozataiért. Igaz, a szörnyűségeknek egy bizonyított halálos áldozata van Dr. Czipri Mátyás személyében, de áldozat az is akit nyomorékká, vagy földönfutóvá tettek.

A rendezvény megvalósítását támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap, Somogy Megye Önkormányzata, a Marcali Plébánia, Lj. Juszti, Huszti Gábor és Vékony Péter.

Fényképek: Kiss Kálmán és Kozma Krisztián