HírekKözélet

Elhunyt Tóth György marcali kántor

Tóth György 1935. október 26-án született Somogysámsonban. Gyermekkorát is szülőfalujában töltötte. Általános iskolai tanulmányait is itt folytatta. A Kántorképzőt Győrben végezte 1954. novemberében – olyan, időben, amikor nem volt divat ezt a hivatást választani. 19 éves korától kezdve Somogysámson és környéke kántora, s egyben a helyi általános iskola hivatalsegédje volt.

1958-ban kötött házasságot Kelemen Olgával. Házasságukból 4 gyermek született, akik azóta felnőttek – 5 unokával és 4 dédunokával ajándékozva meg szüleiket.

1988 őszén költöztek Marcaliba, ahova Révai József prépost-plébános hívta Gyuri bácsit kántornak, feleségét pedig sekrestyésnek. Attól fogva Tóth György – 26 éven át – Marcali kántora volt egészen 2014-ig.

A Jó Isten szép baritonhanggal áldotta meg, ami párosult hivatástudatával és a zene iránti szeretetével. Munkája napi elfoglaltságot jelentett, még a legnagyobb ünnepeken is sok-sok szentmisén kellett énekelnie és orgonán játszania.

Marcaliban mintegy 3000 embert, összesen több mint 4000 elhunytat kísért utolsó útjára, valamint több száz pár esküvőjén orgonált 64 éves kántori szolgálata alatt. Gyuri bácsi aktív tagja volt az Egyházközség Képviselő Testületének. Ezen kívül az egyik alapító tagja volt az 1995-ben alakult Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportjának is.

Kedvenc énekei a Máriát és Jézust dicsőítő énekek voltak.

2012-ben Marcali Város Önkormányzata Tóth Györgynek Marcali Városért kitüntető emlékérmet adományozott.

Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva, a feltámadás reményében búcsúznak tőle: a gyászoló család, rokonai, ismerősei, a Marcali Római Katolikus Egyházközség és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Marcali Csoportja.