HírekKék-hírek

Tűzoltói beavatkozások az ünnepek idején

20 alkalommal riasztották a tűzoltókat Somogyban a négynapos hosszú hétvégén. Többségében műszaki mentéseket hajtottak végre a megye tűzoltói és csupán öt tűzesethez kellett vonulniuk. Az egységek hét alkalommal a mentőszolgálat munkatársainak nyújtottak segítséget lakásfelnyitásban, illetve betegmozgatásban.
Frontálisan karambolozott két személyautó csütörtök délelőtt Toponáron a Kemping utcában. A járművekben csak a gépkocsivezetők utaztak, akik a tűzoltók kiérkezése előtt saját erejükből kiszálltak az autókból. Az ütközés során az egyik autóban megsérült egy kistestű kutya is. A balesethez a kaposvári hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket.

Kaposváron a Tamási Áron utcában a lerakódott korom miatt visszaáramlott a füst a kandallón keresztül a házba. A tűzoltók kiérkezése előtt a lakók megkezdték az épület szellőztetését, majd a tűzoltók eltávolították a fűtőanyagot a kandallóból. A lakók a tüzelőberendezést csak a kémény tisztítását követően használhatják újra.

Nagyatádon a Baross Gábor utcában az egyik lakás fürdőszobájában bejelzett a szén-monoxid-érzékelő. Mint kiderült, a készülék helyesen érzékelte a színtelen, szagtalan, mérgező gáz jelenlétét. A helyiségben nyílt égésterű vízmelegítő üzemelt, ám a kéményseprő és a gázszolgáltató szakemberének vizsgálata alapján nem volt elegendő légutánpótlás a megfelelő működéshez. Emiatt a vízmelegítő használatát megtiltották a biztonságos üzemeltetés feltételeinek a kialakításáig.

Karácsony napján Nagyatádon a Móricz Zsigmond utcában kérték a város tűzoltóinak segítségét, ahol egy lakóház pincéjében körülbelül fél méteres magasságban állt a víz. A tűzoltók szivattyúval eltávolították a felgyülemlett vizet, majd a vízműszolgáltató szakemberei kitisztították a csatornarendszert.

Pénteken a délelőtti órákban összeütközött két személygépkocsi a 65-ös főúton, Som térségében. Mindkét jármű az árokba csapódott. Az autókban összesen négyen utaztak, valamennyien megsérültek a balesetben. Egyiküket a műszaki mentést végző siófoki hivatásos tűzoltók feszítő-vágóval szabadították ki.

Péntek délután Látrány Kölcsey utcájába vonultak a helyi önkéntes és a balatonboglári önkormányzati tűzoltók, ahol egy személyautó villanyoszlopnak hajtott. Az ütközés erejétől az oszlop kidőlt, csak a vezetékek és a balesetet szenvedett autó tartották. A tűzoltók áramtalanították a gépkocsit, majd az áramszolgáltató szakemberei kicserélték a sérült oszlopot. A helyreállításig tíz fogyasztót érintett az áramkimaradás.

Karácsony másnapján árokba hajtott egy személyautó Zákány Hunyadi utcájában. A gépkocsiban hárman utaztak, közülük ketten megsérültek a balesetben. A műszaki mentést a csurgói önkormányzati tűzoltók végezték.

Kéménytűzhöz riasztották a nagyatádi tűzoltókat Görgetegre, ahol a Szabadság téren egy családi ház kéményében gyulladt ki a lerakódott korom. Az egységek eltávolították a fűtőanyagot a tüzelőberendezésből, majd kitisztították a kéményt és hőkamerával is átvizsgálták annak környezetét.

Szombat éjszaka kigyulladt egy családi házzal egybeépített melléképület tetőszerkezete Balatonbogláron a Zrínyi utcában. A tűz mintegy két négyzetméteren égett. A lángokat a lakók megfékezték, majd a balatonboglári önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal eltávolították a még izzó, parázsló részeket.

Tűz ütött ki egy körülbelül százötven négyzetméteres, lakatlan ház egyik helyiségében vasárnap kora este Bábonymegyeren, a Szent István utcában. A tabi önkormányzati és a siófoki hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, ahol egy vízsugárral és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet. Az eset során a lakóház előszobájában található bútorok, ruhanemű és papírok égtek, azonban a gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át az épület többi helyiségére.

Fotó: Kaposvár HTP, Siófok HTP