HírekKék-hírek

Súlyosan megsérült egy fiú a konyhai tűzben Marcaliban

A város hivatásos tűzoltói négy gépjárművel vonultak a helyszínre, ahol egy négyemeletes társasház földszinti lakásában gyulladt meg a felhevült olaj.

A tüzet az ingatlan egyik lakója észlelete, aki megpróbálta vízzel eloltani a lángokat, ám ő maga is megsérült a tűzben. Az égő olajjal érintkezve a víz ugyanis pillanatok alatt gőzzé vált és robbanásszerűen kivetődött az edényből. A tűzoltók kiérkezést követően eloltották a tüzet, átszellőztették az ingatlant, majd átvizsgálták a konyhát, ám további izzó részeket már nem találtak. A munkálatokat a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az égési sérüléseket szenvedett fiút a mentők súlyos sérülésekkel kórházba szállították.

Manapság sokaknak kell otthonukban dolgozni, tanulni, így több időt töltenek a konyhában is sütéssel, főzéssel. Attól függetlenül, hogy gázüzemű vagy elektromos tűzhellyel rendelkezünk, a veszély mindig jelen van. A túlhevült olaj meggyulladhat, a tűzhely közelében felejtett tárgyak pedig lángra kaphatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy meggyulladt az olaj, helyezzünk az edényre egy fedőt vagy enyhén nedves rongyot, majd óvatosan húzzuk le a tűzről és hagyjuk lehűlni, a tűzhelyet pedig kapcsoljuk ki. A meggyulladt olajat ne próbáljuk vízzel oltani! Az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul és szétveti a lángokat az egész konyhában, ami égési sérüléseket és komoly tűzkárt is okozhat.