HírekKiemelt hírekKözélet

Megvan az újranyitás menetrendje

Megjelent a Magyar Közlönyben az újranyitás pontos menetrendje. Eszerint ha beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni vakcina első dózisát, az alábbi szabályok lépnek életbe.

– A kijárási tilalom időszaka az este tíz óra és reggel öt óra közötti időszakra esik majd.

– A szolgáltatók szolgáltathatnak a március 8-i szigorítások előtt érvényben lévő szabályok szerint.

– Kinyithatnak az üzletek.

A két és fél milliomodik vakcina beadása után így járhatunk majd vásárolni:

– Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este fél tíz és reggel öt óra közötti időszak.

– Marad az ételelviteles, ételkiszállítós rendszer, vagyis a vendéglátóipari egységekre más szabályok vonatkoznak, mint az üzletekre, az ő esetükben lényegében nem történik változás.

– A tíz négyzetméteres vagy annál kisebb üzlet vásárlóterében az eladókon kívül egyszerre csak egy vásárló tartózkodhat.

– A tíz négyzetméternél nagyobb vásárlóterű üzletek vásárlóterében az ott dolgozókon kívül egyszerre átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet csak.

– Ha a bolt területe nem egész szám, úgy kell kerekíteni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.

– A boltok üzemeltetőinek, illetve vezetőinek az üzlet bejárata előtt a nyitvatartási idő mellett jól láthatóan jelezniük kell, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat bent.

– Ha az adott üzlet plázában, bevásárlóközpontban található, akkor a védelmi négyzetméter szabályok betartásának ellenőrzése nem csupán az üzlet vezetőinek feladata, hanem a bevásárló központ üzemeltetőjének, vezetőjének is – írja az index.hu.

A teljes szabályozást ide kattintva érhetik el.