HírekKözélet

Közel a 2,5 millió beoltott, hamarosan kezdődhet a fokozatos nyitás

FRISSITÉS!

Elérte a 2,5 milliót a beoltott magyarok száma, így szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök legújabb Facebook-videójában. 

 

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta.

A ma megjelent statisztikák közül az egyik legfontosabb a beoltottak száma, ugyanis, a kormány 2,5 millió beoltotthoz kötötte a fokozatos nyitás lépéseit. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tegnap délután arról írt, hogy

VÁRHATÓAN KEDD ÉJFÉLIG, LEGKÉSŐBB A SZERDA DÉLELŐTTI ÓRÁKBAN ELÉRI A BEOLTOTTAK SZÁMA A 2,5 MILLIÓT.

Az elmúlt 24 óra adatai alapján még nincs meg a kívánatos átoltottsági szint, eddig hivatalosan 2 432 313 főt oltottak be, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. A lakosság 24,9 százaléka kapott eddig legalább egy oltást, 9,45 százalék pedig már két oltáson átesett.

A korábbi tájékoztatás alapján amint eléri a beoltottak száma a kormány által meghatározott szintet, az automatizmus a következőképpen néz ki:

Pintér Sándor belügyminiszternek határozatban kell megállapítania, hogy megtörtént a 2,5 milliomodik oltás. Ezt követően a vonatkozó kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Van azonban, ami a fontos átoltottsági szint elérése után sem változik:

  • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A PEDAGÓGUSOK OLTÁSÁT KÖVETŐEN, AZ ISKOLÁK ÉS ÓVODÁK ÁPRILIS 19-ÉN INDULNAK ÚJRA.

1890 új fertőzöttet találtak Magyarországon az elmúlt 24 órában, amely lényegesen alacsonyabb a korábbi hetekben látott értékekhez képest,a húsvéti négynapos hétvége alatt érkező adatokat azonban kellő óvatossággal kell kezelni, ugyanis hétvégéken amúgy is jellemzően kevesebb tesztet végeznek el, így a detektálás is lassabban halad. Összességében örömteli, hogy a hétnapos mozgóátlag már meredeken lefelé tart.