HírekSzines

Gólyát mentettek a marcali hulladékfeldolgozó telepen

Hétfőn 14:00 óra után a Marcali Regionális hulladékkezelő Központban a telephelyi kollégák jelezték a technológiai vezetőnek, hogy egy gólya vergődik az egyik vízgyűjtő medencénkben.

A madár rendkívül kimerült állapotban volt, egyszerűen kézzel sikerült megfogni és kiemelni a vízből.

Szennyeződéssel és lárvákkal teli tollazatát az MTKSZ Nonprofit Kft. dolgozói vízzel lemosták, majd egy hálóval lefedett csendes szegletbe tették száradni, erőt gyűjteni.

A medencét utoljára szombaton ellenőrizte a telepvezető, így akár már a hétvégén is bekerülhetett, és azóta küzdött az életéért.

A telepvezető szervezésében (aki közben felvette a kapcsolatot a fenékpusztai madármentőkkel) elvitték a levert, bágyadt állatot, és átadták az illetékes szakértőknek.

Ők megállapították, hogy tapasztalt nőstény állatról van szó, vélhetően fiókákat is nevel a társával.

Nyugodt helyet biztosítanak neki, amíg újra lábra (szárnyra) tud kapni, ez vélhetően pár nap, egy hét. Aztán a természetvédelmi őrök visszahozzák a környékre és szabadon engedik.

Mindazon túl, hogy Magyarországon a fehér gólya különösen kedvelt, kultikus, fokozottan védett madár, eszmei értéke 100.000. Ft; büszkék lehetünk arra, hogy sikerült egy teljesen kimerült állatot megmenteni, és ezzel hozzájárulni a hazai, dunántúli fehérgólya-védelmi törekvések sikerességéhez.