HírekSzines

Burgonyás ételek fesztiválja Marcaliban

2021. július 31-én, szombaton délután első alkalommal szervezték meg Marcaliban, az Ipartestület székházának udvarán a Burgonyás ételek fesztiválját. A rendezvényt a Marcali Szépasszonyok és a Fiúk Hagyományőrző Egyesület (MASZÉP) hagyományteremtő szándékkal indította el, és reményeik szerint lesz folytatása a jövőben is. Így kívánják népszerűsíteni és megismertetni a somogyi ételeket, ezen belül is a burgonyából készült finom és változatos ennivalókat, amiket elődeink is előszeretettel fogyasztottak.

A programkezdés előtti záporeső talán többeket elbizonytalanított, ám a délutáni jó időben azért lassanként előmerészkedtek az emberek, hogy megkóstolhassák az olyan házi készítésű remekműveket, mint például: a burgonyás lángost, a különféle pogácsákat, a dödöllét (gánica), vagy a tócsnit (lapcsánka). S aki elment a rendezvényre, az garantáltan nem is csalódott, ráadásul a szervezők még egyéb ételekkel és italokkal is kínálták a jelenlévőket.

A rendezvény része volt a főzőverseny is, melyhez a vállalkozó kedvű csapatok már időben megkezdték a munkát. Közben a megnyitón Prágerné Magyar Gabriella, önkormányzati képviselő asszony konferált és ismertette a somogyi burgonya történetét. Külön kiemelte, kevesen tudják, hogy megyénk az egyik burgonyafajtának például nevet is adott, jelesül a „Somogyi Kiflinek”. Ezután felszólalt Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, aki támogatásáról biztosította az egyesület kezdeményezését és közösségteremtő munkáját. Majd Pomozi Istvánné, a MASZÉP elnöke, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy új hagyományt szeretnének teremteni a gasztronómia, a somogyi ételek, ezen belül is a burgonyás ételek széles körű megismertetésére. A rendezvényre Móring József Attila országgyűlési képviselő is ellátogatott, aki beszédében az elismerésének adott hangot és vidám hangulatú délutánt kívánt a jelenlévőknek.

A fesztiválra látogatók zenei hangulatáért és a hangosításért LJ Juszti felelt. Az esti műsor sztárvendége pedig, az ismert operett-musical színész, Palotás Ágnes volt, aki a „Cintányéros cudar világ” című operett-műsorával szórakoztatta a közönséget.

A kísérőprogramok részeként,egy kiállítás keretében, a szervezők bemutatták a burgonyatermesztéshez szükséges különféle mezőgazdasági eszközöket(pl. ekét, boronát, sorszélesség jelölőt stb.), amiket a mai fiatalok már csak hírből, vagy múzeumból, esetleg könyvekből, illetve filmekből ismerhetnek. A kisebb gyermekeknekpedig külön kézműves foglalkozásokat is tartottak, de arcfestésre is volt lehetőség.

A főzőcsapatoknak külön előírás volt, hogy elsősorban krumpli alapanyagokból, helyben elkészített étkekkel lehetett indulni a versenyen. A háromfős zsűri igen nehéz helyzetben volt az értékelésnél, mert mint utólag kiderült, csak néhány pont döntött a helyezettek között. A zsűri elnöke, Horváth Zoltán,badacsonytördemici polgármester elmondta, hogy lényegében minden étellel elégedett volt. Ezt a kijelentést Horváth István, badacsonytördemici alpolgármester és Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke is megerősítette, miután végigkóstolták az ételeket. Végül a dobogó legfelső fokát Nikla Község Önkormányzata szerezte meg. A második helyezett a Somogysámsoni Polgárőr Egyesület lett, míg harmadik helyre a hazai csapatot képviselő,MASZÉP Fiúkételetaláltatott érdemesnek. Ezen kívül a sámsoni polgárőrök még egy különdíjat is elhoztak a különleges krumplis linzerükért. A marcali Hanzel Györgyné Valikapedig egy kis ajándékot kapott a tepertős-krumplis pogácsájáért.

A Burgonyás ételek fesztiváljának megrendezését a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Biró Norbert és alelnöke, Huszti Gábor is támogatta. Rajtuk kívül Kelevíz Önkormányzata részéről, Balatincz Krisztina; Badacsonytördemicből pedig Horváth Zoltán polgármester és Horváth István alpolgármester nyújtottak további támogatást. A MASZÉP tagjain kívül a szervezésben Szaka Zsolt, az MKH Ipartestület elnöke önzetlenül is segített. A sátrak összeállításában és berendezésében a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói közül néhány diák, pedig az iskolai közösségi szolgálat keretében segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását.

Írta és fotók: Kiss Kálmán