HírekKék-hírek

Életmentés – hajszál híján tragédiába torkollott a születésnap

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2021. augusztus 13-án 22 óra után segélykérés érkezett egy balatonszemesi kempingből. A bejelentő elmondta, hogy a fia és az éppen születésnapját ünneplő barátnője napnyugtakor egy matraccal mentek fürdeni, azóta nem adtak magukról életjelet.

A bejelentést követően a szárazföldi és a vízi rendőri egységek haladéktalanul a személyek felkutatására indultak. Pusztai Zoltán c. r. törzszászlós Balatonszemesen, a Hullám utcai strandnál végezte a keresést, amikor egy férfi arról tájékoztatta, hogy korábban segélykiáltást hallott a víz felöl, de azóta semmit. Ekkor a körzeti megbízott az eltűntek nevét kezdte el kiabálni, majd egy idő után nagyon távolról hallották, amint egy nő keservesen segítségért kiabált, hogy ő és a párja már nem bírják sokáig. A rendőrök a szolgálati gépkocsi reflektorával hiába pásztázták a Balatont az északi part irányába, a fényszóróval belátható távolságon belül senkit sem észleltek.

Időközben a parton két SUP-deszkás (egy férfi és a lánya) felajánlotta a segítségét, így a törzszászlós az egyik járőrtársával, egy honvéd tizedessel együtt levette a szolgálati felszerelést és az egyenruhát, – amelyet harmadik társuknál hátrahagyva – a deszkákon közösen elindultak a bajbajutottak kimentésére. A hirtelen verbuválódott, négyfős mentőcsapat a parttól másfél kilométerre volt a többméter mély vízben, amikor végre észrevették a sodródó matracot, amin az asszony enerváltan feküdt, míg párja utolsó erejével, kétségbeesetten próbált kapaszkodni. A férfit kihúzták a vízből az egyik SUP-ra, majd Pusztai törzszászlós kezeivel a matracba és a másik SUP-ba kapaszkodva kiúszott a nővel. A parton a két budapesti személyt, a 37 éves férfit és a 41 éves nőt átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik mindkettőjüket kórházba szállították.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is szeretné kifejezni köszönetét a mentésben való önzetlen közreműködésért a szintén fővárosi SUP-deszkásoknak!

A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!
  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!
  • A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!