Hétvégén óraátállítás!

Ahogy minden évben megszokhattuk, ismét hamarosan óraátállításra kell készülni. Ez egy évben kétszer történik, mindig más időpontban, március és október egyik előre kijelölt vasárnapján.

Nemsokára ismét aktuálissá válik a kérdés, hiszen 2021-ben október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára állnak vissza automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával visszatekerni, ezzel pedig elkezdődik a téli időszámítás.

Nagy vita övezi az óraátállítás szükségességét

Magyarországon először a 20. század közepén, 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban, energiamegtakarítási céllal tért vissza az emberek életébe. Ezzel ugyanis sokkal jobban kihasználhatók voltak a napfényes órák, és kevesebb áramot használtak.

A 2000-es évektől kezdve viszont évről évre vita övezi, hogy valóban szükséges-e a változtatás, hiszen bár az egyórás változás tavasszal és egy óra télen nem tűnik soknak, mégis hatással van az emberi szervezetre. Sokaknál ugyanis megzavarja a működését, felborítja a hormonháztartást, ezáltal az erre érzékenyebbek minden évben ki vannak téve a problémának. Emellett a korábbi energiamegtakarítási célt is csak nagyon minimális mértékben szolgálja, hiszen kiszámolták, és 2018-ban mindössze 450 forintot lehetett így megspórolni fejenként.

Mikor jöhet a változás?

Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. Mivel ez akár káoszba is fulladhat, a képviselők kérték az országok közötti egyeztetést. A döntés akkor 2021-es kezdésről szólt, ám azóta nem sokat hallani az ügyről, amiben nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy a kialakult vírushelyzet miatt nem ez most az unió legfőbb prioritása.

Később az Európai Parlament is belátta, hogy nem lenne okos ötlet a tagállamokra bízni a döntést, sokkal inkább egy egységes rendszer lehetne megoldás a problémára. Ám érdemben azóta sem igazán foglalkoztak vele, így valószínűleg még 2022-ben is számíthatunk arra, hogy egy órával előre-, illetve vissza kell majd állítani az órákat.

Fotó: nito100 / Getty Images Hungary

forrás:femina.hu