HírekSzines

Hétvégén óraátállítás!

Ahogy minden évben megszokhattuk, ismét hamarosan óraátállításra kell készülni. Ez egy évben kétszer történik, mindig más időpontban, március és október egyik előre kijelölt vasárnapján.

Nemsokára ismét aktuálissá válik a kérdés, hiszen 2021-ben október 31-én, vasárnap 3 óráról 2 órára állnak vissza automatikusan a digitális órák, az analóg készülékeket pedig ez alapján kell majd egy órával visszatekerni, ezzel pedig elkezdődik a téli időszámítás.

Nagy vita övezi az óraátállítás szükségességét

Magyarországon először a 20. század közepén, 1954 és 1957 között vezették be a tavaszi és téli óraátállítást elektromos kapacitási nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban, energiamegtakarítási céllal tért vissza az emberek életébe. Ezzel ugyanis sokkal jobban kihasználhatók voltak a napfényes órák, és kevesebb áramot használtak.

A 2000-es évektől kezdve viszont évről évre vita övezi, hogy valóban szükséges-e a változtatás, hiszen bár az egyórás változás tavasszal és egy óra télen nem tűnik soknak, mégis hatással van az emberi szervezetre. Sokaknál ugyanis megzavarja a működését, felborítja a hormonháztartást, ezáltal az erre érzékenyebbek minden évben ki vannak téve a problémának. Emellett a korábbi energiamegtakarítási célt is csak nagyon minimális mértékben szolgálja, hiszen kiszámolták, és 2018-ban mindössze 450 forintot lehetett így megspórolni fejenként.

Mikor jöhet a változás?

Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni. Mivel ez akár káoszba is fulladhat, a képviselők kérték az országok közötti egyeztetést. A döntés akkor 2021-es kezdésről szólt, ám azóta nem sokat hallani az ügyről, amiben nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy a kialakult vírushelyzet miatt nem ez most az unió legfőbb prioritása.

Később az Európai Parlament is belátta, hogy nem lenne okos ötlet a tagállamokra bízni a döntést, sokkal inkább egy egységes rendszer lehetne megoldás a problémára. Ám érdemben azóta sem igazán foglalkoztak vele, így valószínűleg még 2022-ben is számíthatunk arra, hogy egy órával előre-, illetve vissza kell majd állítani az órákat.

Fotó: nito100 / Getty Images Hungary

forrás:femina.hu