HírekSzines

Fókuszban az ember

Az Embermód Alkotóközösség és a helyi Honismereti és Természetvédő Egyesület háromnapos fotótábort szervezett Mesztegnyőn. A résztvevők előadások keretében ismerkedhettek meg a dokumentarista fotográfia technikáival, módszereivel, a tanultakat pedig rövid képriportok készítése során kamatoztatták.

„Első fotótáborunkkal azt szerettük volna elérni, hogy a dokumentarista fotográfia iránt érdeklődőkjobban rálássanak a műfajra, kipróbálhassák magukat a történetmesélés területén” – ismertette céljaikat Zsirai Tibor, a program társszervezője, az Embermód Alkotóközösség egyik alapítója. A hosszú hétvége alatt az ország több részéből – Budapestről, Pécsről, Kaposvárról és Nagykanizsáról – érkező fotósok előadásokon és helyzetgyakorlatokon keresztül ismerkedtek a képriport készítésének elméletével és gyakorlatával.

„Felgyorsult hétköznapjaink sajtójában mind inkább teret veszítenek az emberközpontú, hosszabb lélegzetű képes anyagok. Az Embermód vállalása, hogy teret adjon az ilyen jellegű képriportoknak. A táborral a műfaj iránt érdeklődőket, és a jövő szerzőit szerettük volna megszólítani” – mondta el Ruprech Judit, az Embermód projekt ötletgazdája.

A Honismereti és Természetvédő Egyesület vezetője, Kövesdiné Panyi Antónia elmondta: nagy örömmel látták településükön vendégülaz alkotókat. A riportok főszereplőivé válóhelyi lakosokat is könnyű volt bevonni a kezdeményezésbe. A fotósok ellátogattak az 1500 lelkes falu legfiatalabb és legidősebb lakójához, riportot készítetteka helyi plébánossal,boltossal, tógazdával;illetve helyi művészeket, művészeti csoportokat, a kulturális egyesület tevékeny asszonyait is felkeresték.

Az alkotótáborban készült munkákból a közeljövőben kiállítás nyílik Mesztegnyőn, a jövőben pedig akár újabb fotótáboroknak is otthont adhat a somogyi település.

Fotók: Ruprech Judit, Szellő Gábor, Zsirai Tibor

Bővebb információ: www.embermod.com