HírekKözélet

Korona, kenyér, rózsák Krisztus Király és Szent Erzsébet ünnepén Marcaliban

2021. november 21-én, vasárnapa 9 órás szentmisén Krisztus, a mindenség királyának ünnepén emlékeztek meg Szent Erzsébetről is, a szegények védőszentjéről a Marcali Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban.

Az aktuális járványügyi intézkedések betartásával szájmaszkban körmenetileg vonult be a koronával, kenyerekkel és rózsákkal a ministráns, illetve hittanos gyermekek, valamint a helyi Karitász Csoport aktivistáinak kíséretévelKiss Iván c. prépost, plébános úr a templomba. Majd az „adományok” elhelyezése után Tóth Eszter Ágnes gimnazista elmondta Tamás István: Szent Erzsébet című versét.

Az ünnepi istentiszteleten Iván atya felolvasta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) körlevelét, melyben Szent Erzsébet példáját idézik, aki az önfeláldozó életét a szegények, a rászorulók segítésének szentelte, és még az esküvői ételeinek egy részét is a szegényeknek adta. Éppen ezért, ezen a napon az ország valamennyi katolikus templomában – mint minden évben – a szegények javára gyűjtik az adományokat a Karitász aktivisták,melyekből aztán a karácsonyi ünnepre készítetnek a rászorulók javára ajándékcsomagokat.

A szentmisén közreműködött a Fény Gyermekei Katolikus Zenekarés orgonával Balogh Bálint kántor.

Krisztus Király ünnepe egyben az egyházi év utolsó vasárnapja. A következő vasárnaptól már megkezdődik az ádvent időszaka. Iván atya kihirdette, hogy jövő pénteken 9 órakor kezdik meg a szabadtéri ádventi koszorú elkészítését a plébániatemplom előtt, melyhez segítséget kért a hívektől. Az ádventi gyertyagyújtásokat– az eddigi hagyományok folyományaként – szombat esténként 17 órakor tartják az iskolák és a diákok közreműködésével.

A szentmise végén, névnapja alkalmából Király Jenő templomatyát is köszöntötték ároni áldással, könyvvel és rózsával. A karitász aktivisták pedig, Sávoly Andrea vezetésével ezt követően osztottak ki 30 kenyeret a rászorulóknak, illetve a nap folyamán juttatnak el a városban élő idős, beteg embertársaiknak.

Írta és fotók: Kiss Kálmán