HírekKék-hírek

Az ünnepi időszak veszélyeire hívták fel a figyelmet Marcaliban

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya „Boldog, biztonságos karácsonyt!” programjához csatlakozva a Marcali Rendőrkapitányság munkatársai 2021. december 11-én délután a marcali adventi vásárban hívták fel az odalátogatók  figyelmét értékeik fokozottabb védelmére, az áldozattá válás megelőzésére. A jótanácsok mellé apró ajándékokkal, szaloncukorral kedveskedve kívántak kellemes ünnepeket minden érdeklődő részére.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai az év végi ünnepekre:

  • Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
  • Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek! Fogja kezében, vagy viselje vállán!
  • Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül, járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy ezt kihasználva feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
  • Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatnak adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva, saját maguk számára próbálják megszerezni a pénzt. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
  • Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatás vehető igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
  • A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
  • Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
  • Bankkártyánkkal kapcsolatos adataira csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljon!