HírekKék-hírek

Fókuszban a lakástüzek megelőzése

A lakástüzek megelőzésére indított kampányt a Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság. A tűzvizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb lakástűz valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, sok esetben emberi mulasztás, gondatlanság van a háttérben. Leggyakrabban a fűtőberendezések és az elektromos berendezések meghibásodása miatt keletkezik tűz, de a nyílt láng használata és a dohányzás is kockázatot jelent. Érdemes jobban odafigyelni egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre és szomszédjainkra.

A kampány célja, hogy szórólapokkal és személyes beszélgetések útján tájékozódjon a lakosság a legfontosabb tűzvédelmi szabályokról és tisztában legyenek azzal, a lakástüzek kis odafigyeléssel elkerülhetőek lennének.

Az ételkiszállítással foglalkozó karitatív szervezetekkel és a szociális közétkeztetést lebonyolító szervezetekkel karöltve otthonukban keresték fel a somogyi tűzoltók a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket, időseket és egyedülállókat. Minden ételhordóhoz egy szórólap is társult, így összesen csaknem 5300 somogyi állampolgárhoz jutott el a bizottság üzenete.

A legtöbb lakástűznél a keletkező füst okoz mérgezést és vezet tragédiához. Egy füstérzékelővel a legtöbb hasonló eset megelőzhető lenne, hiszen a hangos sípolásra mindenki felfigyel, és még épségben el tudja hagyni az égő épületet.

Fotó: Somogy MKI