HírekKözélet

Bizony mondom, hogy győz most a magyar… – Ünnep és jótékonysági előadás Marcaliban

2022. március 14-én, hétfőn 18 órától dr. Kurucz Ádám Konrád színész, Latinovits-díjas versmondó tartott jótékonysági előadást Petőfi Sándor életművéből összeállított verses-prózai monodrámát az X-ház nagytermében.

A Nemzeti Ünnepre való méltó ráhangolódásként szervezett műsort Horváth Hajnalka nyitotta meg. A rendezvény ezúttal kettős célzattal lett szervezve, ugyanis nemcsak a forradalom és szabadságharcra való emlékezést szolgálta, hanem egyben adománygyűjtést is tartottak az orosz-ukrán háborútól szenvedő kárpátaljai magyarok megsegítésére.

Ezután következett az a közel egy órás, tartalmas előadás, amely az ünnephez igazodva stílusosan a „Bizony mondom, hogy győz most a magyar…” címet kapta. A válogatás Magyarország egyik legismertebb költőjének a közismert és kevésbé ismert lélekemelő alkotásaiból volt összeállítva, miközben Petőfi életéről és kortársaival – például: Arany Jánossal – való levelezéséről is kaphatott rövid ízelítőt a hallgatóság. A magasztos előadáson résztvevők ezúttal sem csalódhattak, hiszen többek között felhangzott a Nemzeti dal is. A műsor végén ismét vastapssal jutalmazták Kurucz Ádám Konrád precíz, pontos, kiválóan összeállított, zenei betétekkel ügyesen átszőtt irodalmi estjét.

Az idei esztendőben lesz még folytatása azirodalmi előadássorozatnak. Hiszen Kurucz Ádám Konrád újabb ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is örömmel vállal fellépéseket Marcaliban, melyeknek a Római Katolikus Egyházközség továbbra is helyet tud biztosítani a közösségi házában.

A műsor végén Szaka Zsolt, a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a további programról. A jótékonysági előadáshoz kapcsolódva lett szervezve az a kis ünnepség, melyet a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplom északi oldalfalán lévő 1848-as emléktáblánál tartottak meg. A résztvevők mécsesekkel vonultak át az X-háztól a Dózsa utcán át, a Hősök tere, illetve a Boldog II. János Pál pápa tér érintésével a marcali nemzetőrök emlékhelyéhez, ahol Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott rövid ünnepi beszédet, felidézve az 1848. március 15-ki eseményeket. Ezután a szervezők nevében Huszti Gábor alelnök, Szaka Zsolt, ipartestületi elnök és Kiss Kálmán, a KÉSZ Marcali Csoportjának elnöke koszorúztak. Végül a jelenlévők elhelyezték a mécseseiket az emléktábla előtt.

A jótékonysági előadás teljes bevétele 136.000- Ft volt. Az összegyűjtött adományt a KÉSZ országos központjába, Budapestre fogják továbbítani, onnan pedig az ő közreműködésükkel a nehéz helyzetben lévő beregszászi KÉSZ Csoport megsegítésére juttatják el.

A rendezvény a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület, valamint a KÉSZ Marcali Csoport közös szervezésében valósult meg.

Írta és fotók: Kiss Kálmán