HírekSzines

Országos vándorkiállításban lesz látható a sárkányos cégér!

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, a Magyar Géniusz Vándorkiállítás keretében 2022 áprilisától 2023 decemberéig 67 vidéki múzeum gyűjteményeiből válogatott 154 műtárgyból álló tárlatot hoz létre. A Marcali Múzeum igazgatója, Vidák Tünde és Huszár Mihály főmuzeológus Hikman Béla sárkányos cégérét olyan egyedi és kiemelkedő műtárgynak tartja, amely méltó reprezentánsa területi múzeumunknak, így Marcaliból a sárkányos cégér mutatkozhat be. E kiemelkedő remekművet Horváth Péter megyei főrestaurátor készítette elő a bemutatáshoz.A biztonságos szállításhozszükséges egyedi szállító eszköz megépítését köszönjük Dávid Tamásnak!

A vándorkiállítás 7 város muzeális intézményében: Kecskeméten, Egerben, Gyulán, Debrecenben, Szekszárdon, Szombathelyen és Győrben lesz látogatható a nagyközönség számára.

 „A géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, mely képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás megálmodói szerint éppúgy géniusz egy magyar gondolat, egy érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai, vagy akár a helyi tradíciókat éltető, népi tárgyak is. A kiállításnak nemcsak a létrejötte forradalmi, de látványmegoldásai tekintetében is újszerűségre törekedett. A rendkívül heterogén tárgyanyag úgy került kontextusba, hogy miközben külön-külön is megőrzik saját történetüket, egymással is beszélgetnek.” – olvasható a petofi.hu/magyar-geniusz oldalon.

Úgy véljük, Hikman Béla 1930-ban készült kovácsoltvas cégére különleges látványossága lesz a Magyar Géniusz Vándorkiállításnak.

írta: Marcali Múzeum  fotók: Androsics Erik, Huszár Mihály