HírekKék-hírek

Somogyi tűzoltók nagy napja

Sikert sikerre halmoztak a Somogy megyei tűzoltók csütörtökön. Míg a kaposvári tűzoltók az országos műszaki mentő versenyen bizonyították szakmai tudásukat, a terepfutó csapat tagjai több érmet is bezsebeltek, a kerékpározás szerelmesei pedig két bringát elfoglalva egész nap a Giro d`Italia maratoni spinning napján tekertek.

Esztergomban rendezték meg a harmadik országos műszaki mentőversenyt, amelyen húsz csapat mérte össze tudását. Magyarországon az elmúlt esztendőben több mint harminchatezer műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók, körülbelül minden második alkalom technikai jellegű volt. A verseny célja a közlekedési baleseteknél végzendő tűzoltói beavatkozások szakszerű bemutatása mellett az volt, hogy a résztvevők a versenyfeladatok megoldása során tapasztalatokat szerezzenek, illetve egymás tevékenységét figyelve új ismeretekhez jussanak.

A viadalon a bírók sok egyéb mellett figyelték azt, hogy az egységek hogyan használják, kezelik a műszaki mentő felszereléseket, hogyan kivitelezik a vágó, feszítő műveleteket, milyen a csapatmunkájuk. Az ítészek figyelme kiterjedt a felderítés mikéntjére, a beavatkozáshoz választott taktikára, arra, hogyan választották ki a versenyzők a mentési utat és a behatolási pontokat. A kaposvári csapat feladat végrehajtását látva a bírák kiemelték a sérültek profi ellátását, többlet pontokkal jutalmazták, hogy a medic képzettséggel rendelkező tűzoltó helyesen ismerte fel a sérüléseket. Mindezek mellett az is beleszámított az eredménybe, hogy milyen volt a csapaton belüli, illetve a sérülttel való kommunikáció. Természetesen közben ketyegett a stopper, az irányítónak, a „medicnek” és a négy beavatkozónak húsz perce volt a feladat végrehajtására.

Az egész napos viadalt végül a hatodik helyen zárta a Somogy megyét képviselő Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság hatfős csapata (Csonka Dániel, Baráth Gábor, Lévai Szabolcs, Jónás Dániel, Vas Sándor és Garai Balázs).