HírekKék-hírek

Akciófilmbe illő tudásfelmérő

Ismét bizonyította Látrány Község Önkéntes Életmentő és Tűzoltó Egyesülete, hogy két évvel ezelőtt nem ok nélkül kapták meg az önálló beavatkozására feljogosító igazolást. Idén is magas szinten teljesítették a minősítő gyakorlat szakmai elvárásait.

A pénteki gyakorlat feltételezése szerint Látrányban, a Szabadság és a Dózsa György utca kereszteződésében összeütközött három személyautó. A bejelentő elmondása szerint a baleset során mindhárom gépkocsi vezetője megsérült és az egyik autó füstöl. A látrányi önkéntes tűzoltók perceken belül a helyszínre érkeztek, de addigra már lángok csaptak fel az árokba csapódott gépkocsiból, amelynek vezetője eszméletét vesztette. Az oldalára borult kocsi vezetője beszorult. A tűzoltók az oltással egyidőben megkezdték a közvetlen életveszélyben lévő sérült mentését, a medic képzettséggel rendelkező társuk utasításai alapján. Ezt követően feszítő-vágó segítségével szabadították ki a roncsok közé szorult embert. A gyors helyzetértékelés szerint a férfinek megsérült a gerince, ezért az egység megbontotta az autó tetejét, stabilizálták a sérültet, majd kiemelték és átadták őt a mentőknek. A harmadik gépkocsiból az ajtó felfeszítésével sikerült kiszabadítani a sofőrt.    

Az önkéntes tűzoltók idén is bizonyították, hogy képesek és alkalmasak a környéken a vállalt készenléti időszakban, a hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységek nélkül, egyedül is eredményesen beavatkozni tűzeseteknél és műszaki mentéseknél.

Tompos Gábor tűzoltó alezredes a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője a gyakorlatot megfelelőre értékelte és megállapította, hogy egy nagyon jól felkészült, összeszokott tűzoltó egyesület erősíti a környező települések tűzvédelmét és biztonságát.