HírekKözélet

Giro d’Italia – Forgalomkorlátozásra kell számítani május 8-án.

Magyarországon rendezik meg 2022. május 8-án a Giro d’ Italia kerékpáros körverseny III. szakaszát, amely Kaposvárról indul. A profi nemzetközi kerékpárversenyen a versenyzőket többek között szervizkocsik, mentőautók és motorosok, valamint rendőrök fogják kísérni. A kerékpárosok a rendőri biztosításra és a motoros biztosítókra hagyatkoznak, a közúti jelzéseket figyelmen kívül hagyják.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a közlekedőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe az illetékességi területén:

A versenyzők 12 óra 25 perckor rajtolnak Kaposvárról, a Kossuth térről, majd a Fő utca – Dózsa György utca – Budai Nagy Antal utca – Újpiac tér – Áchim András utca – Vásártéri út – Jutai út – Hajnóczy József utca útvonalon hagyják el Kaposvárt. A mezőny a 610-es számú főúton halad tovább, majd Kaposfőnél a 61-es főútvonalon Nagybajom – Böhönye – Iharosberény – Pogányszentpéter településeken keresztül távozik Zala megye irányába.

A forgalomterelések következtében jelentős torlódásra kell számítani a lezárt útszakaszok környezetében is, és előfordulhat, hogy a közlekedő járműveknek több órás várakozásra kell számítaniuk.

Kérjük, hogy a verseny előtt és ideje alatt – amennyiben tehetik – ezen az útvonalon ne induljanak útnak, vagy válasszanak más megközelítési lehetőséget.

További információ:

https://www.girohungary2022.hu/utvonal/lezarasok/

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és üzemeltetőket, hogy a Giro d’Italia Grande Partenza Hungary 2022 kerékpárverseny lebonyolítása miatt a verseny teljes szakaszán útlezárások és megállási tilalmak lépnek életbe a megye területén, továbbá légtérkorlátozás lesz érvényben, ennek megsértése szankciót von maga után. A térképen személygépkocsi piktogrammal megjelölt helyeken áteresztő pontok fognak üzemelni, ahol a mezőny érkezése előtt 30 percig keresztirányban lehet közlekedni.

A versenyzők 2022. május 8-án körülbelül 14 óra körül érkeznek Zala megyébe. A mezőny ezt követően a 61-es számú főúton érkezik 14 óra 15 perc körül Nagykanizsára, majd a Kaposvári úton halad, a Kórház utcai körforgalomnál a Kossuth Lajos tér felé fordul, ezután a Kisfaludy utcán halad a Csengery útra, onnan pedig a Fő út felé kanyarodik. Az útvonal a versenyt megelőzően 11 óra 45 perctől lezárásra kerül a járműforgalom elől körülbelül 14 óra 30 percig. Felhívjuk a figyelmet, hogy a lezárt útvonallal érintett területekre történő ki- és behajtás nem engedélyezett!

A verseny balesetmentes lebonyolítása, valamint a részhajrá terület biztonságos kiépítése érdekében Nagykanizsán az alábbi megállási, behajtási tilalmak, valamint forgalomterelések lesznek érvényben:

Megállási tilalmak:

Tilos megállni 2022. május 7-én 20 órától 2022. május 8-án körülbelül 15 óráig:

• Nagykanizsa Kaposvári úton a Városhatár és Teleki utca között,

• Nagykanizsa Teleki utca mindkét oldalán a Hevesi Sándor utca és Kórház utca között,

• Nagykanizsa Kórház utca mindkét oldalán Teleki utca és Kossuth tér között,

• Nagykanizsa Kossuth téren a Kórház utca és Kisfaludy utca között,

• Nagykanizsa Kisfaludy utca mindkét oldalán Kossuth tér és Csengery utca között,

• Nagykanizsa Csengery utca mindkét oldalán a Kisfaludy utca és Fő út között,

• Nagykanizsa Deák téren a Csengery utca és Fő út között,

• Nagykanizsa Fő út mindkét oldalán a Deák tér és Eötvös tér között,

• Nagykanizsa Eötvös téren a Fő út és Balatoni utca között,

• Nagykanizsa Balatoni utca mindkét oldalán Eötvös tér és a 7 számú fő út között.

2022. május 7-én 18 órától 2022. május 8-án 21 óráig:

• Nagykanizsa Széchenyi téri parkoló az Eötvös tér és Színház utca között

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy aki a feltűntetett útszakaszokon a kihelyezett táblák utasítása ellenére tilos helyen parkol, annak járműve elszállításra kerül! Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöld számon érdeklődhetnek arról, hogy azokat hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2022. május 5-én 0 órától május 9-én 24 óráig üzemel.

Behajtási tilalom:

Tilos behajtani 2022. május 8-án 6 órától körülbelül 23 óráig:

  • Nagykanizsa, Széchenyi téren a Hevesi Sándor Művelődési Központ előtti területére és a parkolóba.

Tilos behajtani 2022. május 8-án 11 órától körülbelül 16 óráig:

  • Nagykanizsa, Fő út Deák tér (Bankpalota) és Huszti tér nyugati ág közötti szakaszára mindkettő irányból.

A verseny biztonságos lebonyolítása, a város közlekedésének folyamatossága, valamint a nagyobb torlódások elkerülése érdekében a verseny útvonalán lévő zárások mellett az alábbi helyeken forgalomirányítás, forgalomterelés, és zárás várható alábbi helyszíneken:

  • Csengery utca és Szemere utca kereszteződése
  • Ady Endre utca és Kisfaludy utca kereszteződése
  • Ady Endre utca és a Zrínyi Miklós utca kereszteződése
  • Széchenyi tér körforgalom nyugati ága
  • 7. számú főút és Hevesi út kereszteződése
  • Petőfi Sándor utca és Királyi Pál utca kereszteződése
  • Petőfi Sándor utca és a Honvéd utca kereszteződése
  • Rozgonyi utca és a Berzsenyi Dániel utca kereszteződése
  • Fő út és az Erzsébet tér kereszteződés keleti ága

A versenyzők a Balatoni úton hagyják el Nagykanizsát és a 7-es számú főút irányába Zalasárszegen keresztül haladnak tovább, majd Galambok felé fordulnak, és a 7522-es számú úton áthaladnak Zalakaros, Garabonc, Nagyrada és Zalaszabar településeken. 

A pálya útvonala a Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén a következő útvonalon halad tovább, várhatóan 12 óra és 16 óra között:

  • Zalaszabar irányából a 7552-es számú mellékút, majd Esztergályhorváti belterületén a Deák Ferenc utca, Arany János utca.
  • Ezt követően Zalaapáti belterületén a Vörösmarty Mihály utca, majd Kossuth Lajos utca és a 75-ös számú főút, mellyel megérkezik a mezőny Alsópáhok területére. Ott végig a Dózsa György utcán, majd a Fő utcán, ezután a Kolping Hotel előtt jobbra kanyarodik a mezőny a Hévízi útra.
  • Ezt követően a 760-as számú főút és Hévíz Ady Endre utca körforgalmú kereszteződésében Hévíz, Ady Endre utcán haladnak tovább, melyen végig tekerve Keszthely-Kertváros Napfénysorra érkeznek meg. Keszthely város előtt a 71-es számú főút és Hévízi út körforgalmából a 71-es számú főútra csatlakoznak Balatongyörök irányába.
  • Keresztülmegy Gyenesdiás, majd Vonyarcvashegy belterületén, majd Balatongyörököt érintve a 71-es főúton elhagyják Zala megyét.

A forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon rendőrök fogják segíteni a közlekedést. Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek! 

kiemelt kép: Illusztráció/pixabay.com