HírekKözélet

Hungarikum Vetélkedő – ismét eredményesen szerepelt a Gimnázium csapata

11. helyezést ért el a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata a Hungarikum Vetélkedőn. A verseny alcíme: Magyar Nemzeti Értékek a Kárpát-medencében.

A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával – hirdetett vetélkedőt a Hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

A nemzetközi megmérettetésre Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok valamint a középfokú oktatási intézmények 9. és 10. osztályos diákjai és felkészítő tanáraik jelentkezhettek. A négy korosztályban összesen 232 csapat adta le a nevezését. Egy csapat 3 diákból és 1 felkészítő tanárból állt.

A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata „Transzformátorok” néven jelentkezett.

A csapat tagjai: Benkő Szonja, Péter Lolita és Pintér Boglárka (10. B osztály) és Szaka Zsolt felkészítő tanár.

Az első fordulóban, a jelentkezés során egy 50 kérdésből álló feladatlapot (Hungarikum Totó); a második fordulóban egy-egy prezentációt kellett készíteni egy hungarikumról és egy kiemelkedő nemzeti értékről, bemutatva azok legfontosabb értékeit, tulajdonságait.

A marcali csapat Torockó épített örökségét és az Országos Kéktúrát választotta és a két forduló alatt nyújtott teljesítménye alapján másik 15 csapattal együtt meghívót kapottLakitelekre és a Hungarikum Ligetben versenyezhetetttovább a helyezésekért május 25-26-án.

A csapat egy kis dunaföldvári pihenő után érkezett meg a vetélkedő helyszínére. Gyönyörű környezetben fogadták a szervezők a versenyző csapatokat. Minden résztvevő teljes ellátást kapott a kétnapos esemény ideje alatt, nagyszerű szálláshelyen tölthették az éjszakát.

A helyszínen változatos feladatokat kellett megoldani. Volt totó, képfelismerés és természetesen a prezentáció bemutatása sem maradhatott el.

A Gimnázium csapata a magas színvonalú, több határon túli csapatot is felvonultató vetélkedőn a 11. helyen végzett az erős mezőnyben. Főleg nagyobb városok iskolái voltak az ellenfeleik és arra külön büszkék, hogy a Dunántúlról csak két csapat kapott meghívót a korábbi teljesítménye alapján. 

A verseny elérte a célját. Tanulóink rengeteg új ismeretre tettek szert és szívesen gyarapították az érdeklődési körüknek megfelelő tudásukat.