HírekKék-hírek

A piaci ár alatt adott el 4,5 hektárnyi erdőt egy Somogy megyei önkormányzat a polgármester gyerekeinek

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága földhivatali bejegyzés érvénytelensége miatt, annak törlése iránt nyújtott be keresetet a Kaposvári Törvényszékre, mivel a bejegyzés alapját képező adásvételi szerződés több okból is semmis.

A kereseti kérelem lényege szerint egy Somogy megyei község képviselő-testülete 2020 októberében az önkormányzat tulajdonában lévő, korlátozottan forgalomképes 4,5 ha területű, jórészt erdővel borított földterületet jelentősen a piaci ár alatt értékesítette a polgármester gyermekeinek.

Az adásvételi szerződés alapján az új tulajdonosok 5,9 millió forintért jutottak hozzá az egyébként 20 millió forint értékű ingatlanhoz. A megállapodást azonban úgy kötötték meg, hogy nemzeti vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat mellőzve a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a képviselő-testület az eladást megelőzően nem minősítette át üzleti vagyonná, továbbá az értékarányossági követelményeket sem tartották be.

A bejegyzés alapjául szolgáló szerződés a jogszabályi rendelkezések megsértésén túl a jó erkölcsbe is ütközik, mert a közjogi funkciót betöltő polgármester közeli hozzátartozói általi – kirívóan alacsony vételárú – földszerzéssel a település 14 millió forint bevételtől esett el.

Az ügyészség keresetében a vevők tulajdonjogának törlését és az érvénytelen bejegyzéssel érintett jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását indítványozta azért, hogy a földterület tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzathoz.

A jogszabályokba ütköző adásvétel kapcsán hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás is indult.