HírekKözélet

Szent Donát Nap Holládon, a Bari hegyen.

2022. augusztus 07-én Holládra kapott meghívást a Marcali Bajtársi Dalárda, a Szent Donát Napimegemlékezésre. Holládról és a környező településekről sokan voltak kíváncsiak az önkormányzat által, a Szent Donát kápolnánál meghirdetett programra.

Napjainkban a Hollád községhez tartozó Bari hegy középkorú eredetű szőlőhegy, a Marcali-hát egykoregyik legfontosabb, a Festetics uradalomhoz tartozó termőterülete volt. A XX. század történelmi viharai nyomán, különösen az elmúlt 30 – 40 évben az egykor gazdag szőlőhegyi kultúra rohamos pusztulásnak indult. Ha csak részleteiben is, de a tájegység ma is őrzi múltját és hagyományait.

Hollád település büszkesége a Bari hegyen található Szent Donát kápolna. 1785-ben Gróf Festetics Györgyné építtette, az egyik legszebb panorámájú helyre. Szent Donát számos borvidék védőszentje. Ünnepnapja: augusztus 07. Különösen elemi károk / jégeső, villámcsapás / ellen fohászkodnak hozzá.

Először Dr. Kabai Gergely a település polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd Ungvárszki Imre Balatonszentgyörgyi plébános tartott szent misét. A misét követően Móring József Attila kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője szólt a megemlékezés résztvevőihez.

Ezek után került sor a Marcali Bajtársi Dalárda műsorára. A közel fél órás fellépésen boros dalokkal szórakoztatták a jelenlévőket, szólót énekelt Bartsch Zoltán, Koltai-Tóth Árpád és Réti Zoltán, tangóharmonikán Tislér István játszott. Vezényelt Dr. Mágenheinné Tóth Ildikó. Saját boros témájú versét Bognár György mondta el.

Köszönjük a képeket és a beszámolót id. Kőrösi Andrásnak.